Sokat vár az új feladattól João de Oliveira Janeiro

edzo.jpeg
Dolgozott már Walter Zengával és Marcelo Bielsával, most pedig a Szeged-Grosics Akadémia együttesénél irányítja a szakmai munkát a portugál João de Oliveira Janeiro. Az 1981-es születésű szakembernek nem sok ideje volt a felkészülésre, hiszen két nappal az első meccse előtt érkezett hazánkba.

- Melyek eddigi pályafutása legfontosabb állomásai?
-  Első helyen végeztünk csapatommal a portugál második vonalban, ezzel kiharcoltuk az első ligában való szereplést, majd eljutottunk az Európa Ligáig. Olyan nagy nevekkel dolgozhattam együtt, mint Walter Zenga vagy Marcelo Bielsa, és sok tapasztalatot szereztem a világ több részén, különösen az Egyesült Államokban. Büszke vagyok arra, hogy edzettem közel háromszázötven olyan profi játékost, akiknek több, mint hetven százaléka játszik a legnagyobb európai bajnokságokban, mint például az olasz, a spanyol, az angol vagy a portugál. Arra is büszke vagyok, hogy az U19-től a másodosztályon át az első vonalig eljutottam, valamint az európai színtéren is megfordultam.

- Mit tudhatunk Önről magánemberként, mit csinál, amikor nem a futballal foglalkozik?
- Családos ember vagyok, van egy lányom, szeretem a zenét és a filmeket. Mindenesetre a legtöbbször a futballon jár az eszem...

- Milyen játékstílus, filozófia áll Önhöz közel?
- Szeretem, ha nálunk van a labda, és erre építve támadunk és szerzünk gólt. A csapatom - bármilyenek is legyenek a játékosok -, harcosokból áll, akik a pályán jó döntéseket hoznak. A játék minden pillanatában sebességet akarok látni. A többiről még nem szeretnék részletesen beszélni.

- Miért vágott bele ebbe a munkába?
- Azért, mert a klub, a klub által nyújtott feltételek elnyerték tetszésemet, ugyanakkor nem tagadhatom, nagy hatással volt rám az az óriási társadalmi felelősség, a gyerekek képzése, az a projekt, melyet Adem Kapics sportigazgató és a püspök úr mutattak be nekem. Az a tény, hogy ez a klub nem csak egy klub, elég volt ahhoz, hogy elfogadjam a kihívást. Ezek után nem volt nehéz igent mondani, és ebbe a csodaszép országba, Magyarországra jönni.

- Milyenek voltak itt az első benyomásai, milyennel találta a miliőt?
- A klub kiváló létesítményekkel rendelkezik. Európában sok helyen jártam, különböző klubokban dolgoztam, és elmondhatom, hogy amit itt láttam, az nincs lemaradva ezektől. Az egész csúcsa az új stadion, mely egyfajta közösségi központként is működik majd, reményeim szerint magához vonzza a szurkolókat is. Azt tapasztaltam, hogy a klub adminisztratív munkatársai az ügyvezetővel az élen nagyon sokat tesznek azért, hogy jól működjenek a dolgok.

- Mit gondol a játékosokról, a csapatról?
- Jó játékosaink vannak. Mielőtt ide jöttem, láttam néhány meccset, és tájékozódtam felőlük. A legutóbbi bajnoki előtti napon érkeztem meg, próbálom felgyorsítani azt a folyamatot, amely általában 4-5 hetet vesz igénybe. Ahogy mondtam, jó minőséget képviselünk, és a játékosok megkapják a kellő bizalmat ahhoz, hogy elvégezhessék a munkájukat, és eredményesek legyenek. Van egy elvem, amiből nem vagyok hajlandó engedni: ahogy edzünk, úgy játszunk, és ahogy játszunk, úgy edzünk. Ez egy vegyes csapat, vannak fiatalabb és tapasztaltabb játékosok, de mindenkinek megvan az esélye arra, hogy megmutassa a képességeit.

- Mit vár a következő két mérkőzéstől?
- Győzelmeket! Ahogy mondtam, időbe telik majd, mire a játékosok megértik az új modellt, és hisznek is benne, de valahogy addig is eredményesnek kell lennünk. Szerencsések vagyunk, hogy ebben az iparágban dolgozhatunk, mert nekem ez a munka örömöt ad. A játékosoknak is élvezniük kell az ezzel töltött időt, azt szeretném, hogy szórakozva éljék meg ezt. Azt akarom, hogy az emberek körülöttem higgyenek, hogy harcoljanak, és minden energiát a közös cél elérésére, vagyis a győzelemre fordítsanak. Nem mondom, hogy könnyű lesz ez a két meccs, de biztos vagyok benne, hogy találunk olyan mechanizmusokat, amelyek megmutatják a csapat valódi értékét.

João de Oliveira Janeiro pályafutásának főbb állomásai:

  • A portugál Clube Futebol Belenenses együttesével úgy jutott fel az első osztályba, hogy megdöntötték a második vonal pont és gólrekordját.
  • A portugál első vonalban kiharcolták az Európa Liga csoportkörében való szereplést, ekkor (2012-14) asszisztens edzőként dolgozott a klubnál.
  • A portugál első osztályban az Estoril Praia Sad gárdájához igazolt. A klub 9 fordulóval a vége előtt rossz pozícióban állt, de a bajnokság végén mindössze három pontra voltak a nemzetközi kupaszerepléstől
  • 2015-ben asszisztens edző lett a GS Loures együttesénél, a 2015/16-os idényben az első helyezést értek el a II. B osztályban és megteremtették a feljutás lehetőségét.
  • A GD Cova da Piedade U19-es csapatával a klub történetének legjobb eredményét elérve feljutottak az első osztályba.
  • Az utóbbi időszakban az Egyesült Államokban dolgozott egy klub átalakításában.
  • Mindezek mellett 2010-12-ig az Athletic Bilbao és az Al Jazira Dubai edzőit segítette taktikai elemzésekkel, több televízió és labdarúgással foglalkozó újság taktikai elemzője.
  • A taktikai periodizáció szakembere, a Johan Cruyff Egyetem ösztöndíját nyerte el a legjobb posztgraduális diplomával a sport menedzserek között.

2020/2021 - Merkantil Bank Liga NB II.
#csapat nevepont
01. DVSC 80
02. GYIRMÓT FC GYŐR 78
03. VASAS FC 78
04. PÉCSI MFC 64
05. FC AJKA 62
06. BUDAÖRS 59
07. NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 57
08. SOROKSÁR SC 57
09. SZOLNOKI MÁV FC 57
10. SZEGED-CSANÁD GROSICS 56
11. SZOMBATHELYI HALADÁS 54
12. WKW ETO FC GYŐR 46
13. BFC SIÓFOK 45
14. DOROGI FC 44
15. BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE 44
16. ST. LŐRINC KFT. 42
17. AQVITAL FC CSÁKVÁR 38
18. KAZINCBARCIKA 33
19. KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC 33
20. DEAC 23

Partnereink