Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Bővebb információ.

Klausz László: a mentális erőt szeretném látni a pályán!

klausz-laszlo-03.jpg
23 mérkőzéssel a háta mögött 10 győzelem, 7 döntetlen, és 6 vereség a mérlege a Szeged 2011-Grosics Akadémiának. A csapat továbbra is a legkevesebb, 15 gólt kapta - ráadásul tavasszal egyet sem lőttek az ellenfelek. Klausz László gárdáját a statisztikák szerint is a maximális stabilitás és kiegyensúlyozottság jellemzi.

- A Vác ellen Zádori Krisztián 78. percben lőtt gólja tartotta itthon a három pontot. Egy jól működő, egységes csapat nélkül ez a találat kevés lett volna a győzelemhez, ugyanakkor a csapat talán kevesebbet nyújtott, mint azt vártuk. Ön hogyan látta a legutóbbi összecsapást?

- A mérkőzés után egy picit kedvetlen lettem, le voltam törve, mert ott, akkor azt éreztem, hogy nem úgy áll hozzá a meccshez néhány játékos, ahogy én szerettem volna. 

De mindig egy kicsit más az, amikor az ember felvételről visszanézi az összecsapást. Akkor látom sokszor közelebbről az arcokat, a reakciókat, és abból láttam, hogy mégis akartak. Élőben a gól utáni szituációt nem néztem, hiszen én is örültem. De a felvételen látni lehetett, hogy mennyire kijött, kirobbant belőlük az öröm. Úgyhogy ezek után egy kis kettősség van bennem. Lehet, hogy tényleg nem akartak eléggé, vagy éppen egy kis fáradtság volt érezhető az egész csapaton. 

- Úgy érti, hogy néhány játékos azt éreztette, hogy jó nekik döntetlen, vagyis az egy pont is? Vagy esetleg úgy gondolták, hogy a kilenc mérkőzés óta veretlen Vác ellen nem nyerhetnek?
- Nem hiszem, hogy azt gondolták akkor a pályán, hogy jó a döntetlen, és az egy pont, vagy hogy nem akarták megnyerni a mérkőzést, hiszen az látszik, hogy van önbizalma mindegyik játékosomnak. Abban maximálisan biztos vagyok, hogy nem gondolták azt, hogy a kilenc meccs óta veretlen Vác ellen nem nyerhetünk, és hogy mi nem vagyunk jobb csapat náluk. Azt gondolom, hogy van egy egészséges önbizalmuk. Azzal van nekem folyamatosan problémám, hogy látni szeretném azt a mentális erőt a pályán, amiről oly sokat beszélünk.

- Hogyan telik a hétről-hétre tartó felkészülés a következő megmérettetésekre?
- Általában hétfőn visszanézem a mérkőzést felvételről, és ezután van egy napom, amíg elemzem, átnézem, átgondolom, hogy a játékosokkal személy szerint mit szeretnék megbeszélni. Arra a következtetésre jutottam, hogy látom a csapaton a fáradtságot. Általában 6-8 hét után van az, amikor elfárad az emberi szervezet és akkor inkább az edzésből egy kicsit vissza kell venni, regeneráló hetet kell tartani még akkor is, hogyha éppen megy a bajnokság. 

Mi pont ebben a nyolcadik hétben vagyunk. Az első két hét kemény volt, utána kimentünk Törökországba, ahol két naponta mérkőzés volt. Ezután visszajöttünk, műfüvön edzettünk. Két hete edzettünk először füvön, és jelentkeztek is izomfáradtságra utaló sérülések a játékosoknál. Itt tartunk most, pont a nyolcadik hétben. Meg tudom magamnak magyarázni azt, hogy fáradtabbak a játékosok, és ezért hanyatlott a játékuk, a kedvük. De abban biztos vagyok, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy a saját szervezetük mit bír el. Már jó pár példát mondtam nekik, saját példákat is. Én sem vagyok tisztában azzal, hogy mennyit bírok, de én több szintig eltoltam azt, hogy megismerjem, hogy mit bír a testem, mint ők.

- A következő mérkőzést a Zalaegerszeg ellen játssza a csapat. Mit vár ettől a vasárnapi összecsapástól?
- Minden mérkőzésre úgy megyünk, hogy szeretnénk megnyerni. Ezt azért is tudom mondani, mert nagyon stabil a csapatunk, még mindig a legkevesebb gólt kaptuk az NB II-ben. Ezt a tendenciát továbbra is tartani kell, és ehhez még párosulnia kell a helyzetkihasználásnak, meg a hozzáállásnak és az akaratnak. Abban biztos vagyok, hogy Zalaegerszegen ilyen probléma nem lesz, mert egy játékosnak maga a néző, a stadion, az idő, hogy mikor játszik, nagyban befolyásolja, hogy hogyan készül fejben a mérkőzésre.

- A Zalaegerszeg elleni mérkőzést követően nem a már megszokott vasárnapi, hanem hétközi, csütörtöki összecsapással folytatódik az NB II tavaszi szezonja a Mosonmagyaróvár ellen. A vasárnapi vagy a csütörtöki mérkőzésen lehetőséget fognak kapni fiatalabb játékosok, hogy jobban regenerálódjanak az alapemberek? 
- Már most többször állítottam be fiatalabb játékosokat. Ezt próbálom szem előtt tartani folyamatosan, hiszen ők is egytől egyig jó játékosok. Talán ez az én hibám is volt, hogy tavaly nem kaptak elég lehetőséget. Most tényleg a Zalaegerszeg elleni mérkőzés a legfontosabb, és az ott elért elért eredmény biztosan befolyásolja majd azt, hogy a Mosonmagyaróvár ellen hogyan fogunk felállni.


Hozzászólások:
2019/2020 - Merkantil Bank Liga NB II.
#csapat nevepont
01. MTK BUDAPEST 59
02. BUDAFOKI MTE 54
03. VASAS FC 47
04. AQVITAL FC CSÁKVÁR 43
05. BFC SIÓFOK 42
06. WKW ETO FC GYŐR 41
07. GYIRMÓT FC GYŐR 38
08. NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 35
09. FC AJKA 35
10. SOROKSÁR SC 35
11. BUDAÖRS 34
12. SZEGED-CSANÁD GROSICS 34
13. DOROGI FC 33
14. KAZINCBARCIKA 33
15. BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE 32
16. SZOLNOKI MÁV FC 31
17. SZOMBATHELYI HALADÁS 30
18. DUNA ASZFALT TLC 26
19. VÁC FC 12
20. BALMAZ KAMILLA GYÓGYFÜRDŐ 0

Partnereink