Klausz László: bízom a csapat stabilitásában!

klausz-laszlo-03.jpg
Hétvégén rajtol a tavaszi szezon az NB II-es bajnokság  21. fordulójával. A Szeged 2011-Grosics Akadémia a jelenleg a 18. helyet birtokló Cigándot fogadja hazai pályán. Az első derbit biztosan kemény talajon kell játszania a csapatnak, ugyanakkor ettől függetlenül Klausz László szerint kulcsszerep jut majd az akarati tényezőknek.

- Röviden összefoglalva hogy telt a felkészülés a csapat számára?
- Röviden összefoglalva jól, elértük a célunkat. Edzőmérkőzéseket játszottunk minőségi pályákon, jó ellenfelek ellen. Azt gondolom, hogy minden játékosnak a javára vált a törökországi edzőtábor. Sajnos, amióta hazajöttünk, azóta folyamatosan a körülményekkel, az időjárással küszködünk, de ezzel minden csapat így van. De amíg a pályák nyugaton már felolvadtak, addig itt teljesen fagyott a pálya. A hétvégén már elkezdődik a tavaszi forduló, ahol valószínűleg még egy nagyon kemény talaj fogad minket.

- Mennyivel másabb műfüves pályán játszani?
- A műfüves talaj sokkal másabb, mint a megszokott. Sokkal jobban igénybe veszi az ízületeket, letapadnak a lábak, nagyobb a sérülésveszély, és más izomcsoportokat mozgat meg. A rendes fű, a műfű és a fagyott talaj is mind-mind más. Emiatt úgy gondolom, hogy nem lesz egyszerű az első tavaszi mérkőzés.

- Megfogalmazott, kitűzött új célokat, melyek előrevihetik a csapat teljesítményét?
- Amikor megkezdtük az első edzéseket, akkor öt pontban összefoglaltam azt, hogy miben szeretnék változást. Nem kimondottan helyezés volt kitűzve célul, hanem egy mentális fejlődés, pszichés erősödés. Jó a csapatban, hogy a legkevesebb gólt kaptuk ősszel, megvan a csapategység, rendben a védekezés, és ami jó, azon nem kell változtatni.
A támadó és a szélsőjátékunkban kellene leginkább fejlődni, de nagyon nehéz, mert az edzőmeccseken sajnos ugyanazt a képet mutattuk, amint korábban. A szélsők nagyon sokat gyakorolták a beadásokat és a támadók is az érkezéseket. Én is csatár voltam, így úgy érzem, hogy még több gólt lehetne rúgni az edzéseken és a mérkőzéseken egyaránt. Ha ez másként nem működik, akkor kötelezővé fogom tenni azt, hogy a támadóknak kint kell maradni edzés után is gyakorolni a befejezéseket. Amúgy is szoktak kint maradni, de most majd akkor többet teszik ezt, és ugyanez vonatkozik a szélsőkre is.

- Kasuba Dániel és Molnár János is a felnőttekkel kezdte a téli edzéseket. A két játékos mennyire hozta azt, amit várt tőlük?
- Kasuba Dániellel maradéktalanul elégedett vagyok, őt többször játszattam kezdőként is Törökországban. Szeretném beépíteni a csapatba, számítok rá, ezért is kapott szerződést. Molnár Jánossal is elégedett voltam, de ő még az U19-ben marad. Ott is abban a játékrendszerben játszanak, mint mi, így majd egyszerűbb lesz neki is a beilleszkedés.

- A játékosok számára milyen volt edzői szemmel a téli felkészülés?
- Biztos vagyok abban, hogy ez az időszak monotonná vált számukra. Azért is volt jó ez a törökországi edzőtábor, ráadásul arra mégiscsak támaszkodhatunk, hogy ott jól teljesítettek. Itthon azért nem mondhatom, hogy minden rendben volt, mert a pályák minősége nem volt megfelelő, a műfű teljesen más volt. A játékosok emiatt másképp regenerálódtak, sajnos ezen a héten már több játékost is pihentetni kellett.

- Vasárnap a 18. helyezett Cigánd látogat Gyulára. Ősszel, a második fordulóban 7-0-ra győzött a Szeged 2011-Grosics Akadémia. Mit vár a hétvégi összecsapástól?
- Mindig nagyon fontos az első meccs, és ha tudjuk rendesen játszani a játékunkat, akkor azt várom, hogy a Cigánd fölé kerekedünk. Nagyon nehéz lesz, mert sok minden nehezíti a dolgunkat. Gondolok a pálya minőségére, az ellenfél pedig tripla erővel fog játszani ellenünk, bármilyenek is lesznek a körülmények.
Szoktam mondani a játékosaimnak, hogy a javunkra is csak akkor mutatkozik majd meg a technikai, taktikai és a játékintelligencia terén meglévő különbség, hogyha legalább ugyanazon az akarati szinten vagyunk, amelyen az ellenfél. A fölényt el lehet tüntetni hatalmas akarattal, elég, ha csak a legutóbbi Paris Saint Germain - Barcelona BL mérkőzésre gondolunk. Csak rá kellett nézni a játékosok arcára, és lehetett látni, hogy ki akar győzni. A katalánok technikai tudása azonnal eltűnt a pályáról.

- Nehéz megjósolni a szezon végét, de mégis mit vár a csapattól a tavaszi szezonban?
- Helyezésbe nem mennék bele, de egyértelmű, hogy szeretnénk minél jobb helyezést elérni. Az első félévben a mérkőzések 70-75 százalékát uraltuk. Bízom benne, hogy a játékosokkal már beszéltünk annyit, hogy ezekből a kétes, sokszor nem a javunkra eldőlő szituációkból jól jövünk ki. Ha így lesz, és megtartjuk ezt a stabilitást, ami jellemzi a Szeged 2011-Grosics Akadémiát, akkor előrébb végezhetünk.


2020/2021
Merkantil Bank Liga NB II.
2021.01.31. vasárnap, 13:00
ST. LŐRINC KFT./SZEGED-CSANÁD GROSICS
Kozármislenyi Stadion
2020/2021 - Merkantil Bank Liga NB II.
#csapat nevepont
01. DVSC 48
02. PÉCSI MFC 40
03. BUDAÖRS 39
04. VASAS FC 39
05. GYIRMÓT FC GYŐR 35
06. SZOMBATHELYI HALADÁS 33
07. SOROKSÁR SC 32
08. SZOLNOKI MÁV FC 32
09. BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE 30
10. WKW ETO FC GYŐR 29
11. NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 29
12. FC AJKA 26
13. BFC SIÓFOK 26
14. SZEGED-CSANÁD GROSICS 25
15. KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC 25
16. ST. LŐRINC KFT. 24
17. KAZINCBARCIKA 22
18. DOROGI FC 20
19. AQVITAL FC CSÁKVÁR 19
20. DEAC 12

Partnereink