Szántai Levente: a mentális felkészülés a legfontosabb!

szantai-levente.jpg
Hét mérkőzés után négy góllal, a legkevesebb találatot kaptuk az NB II-ben. A védelem mellett ebben fontos szerepet játszott a kapuban védő Szántai Levente.

- A kapus szemszögéből hogyan látja eddig az idényt? A mérkőzéseket nézve a 90 perc alatt azt vettem észre, hogy próbálja összetartani a csapatot és a nehezebb pillanatokban még meg is kéri őket, hogy tekintetükkel is figyeljenek Önre.
- Igen, ez igaz. Kapus szempontból érdekes ez a 3-5-2-es felállás. Nagyon stabil a védekezésünk, első körben az irányítás a legfontosabb feladatom. Tehát, ha mindenkinek megvan a pozíciója, és ha mint a marionett bábuk, úgy mozog a csapat, akkor az ellenfélnek kevés lehetősége van, mint például a legutóbbi, Siófok elleni összecsapáson. A Csákvár kivétel volt, ott éreztem egy kisebb hullámvölgyet a védekezésben a második félidőben. A többin pedig azt éreztem, hogy nagyon stabil a védekezésünk, de azért egy-egy bravúrral tudtam segíteni a csapatot abban, hogy eredményesek lehessünk.

- Hogyan készül fel egy kapus meccsről-meccsre?
- Úgy érzem, hogy a mentális felkészítés most nagyon fontos. Abban az esetben, hogyha egy kapus kapujára záporoznak a lövések, akkor nagyon könnyen be lehet őt lőni, ha elkapja a fonalat. Viszont egy olyan mérkőzésen, mint most a Siófok ellen, hogy a 80. perc környékén van nagyobb védeni valóm, és előtte pedig 80 percig irányítom a védelmet, összefogom a társaságot, ezt kapus szempontból azért nehezebb feladatnak látom, de ugyanakkor egy szép feladat, hiszen egy-egy nagyobb védéssel ponthoz, pontokhoz tudom hozzásegíteni a csapatomat. Hogyha van két-három gól és beleteszek három-négy bravúrt, akkor az növeli a kapus önbizalmát. Viszont, ha egy mérkőzésen 1-2 bravúrra van szükség és azokat tudom is hozni, azzal meg folyamatosan tudom segíteni a csapatot, hogy pontokat szerezzen. A kapus szempontjából egyfolytában topon kell lenni, hogy folyamatosan ott legyek fejben, és akkor lehet megcsinálni azt a bravúrt, ami segíti a csapatot.

- Az új játékosokról mit gondol? Ebben az idényben egy új kapustársat is kapott.
- Igen, Molnár Péter személyében új kapustársat kaptam. Új belső védő is érkezett, Jagodics Bence, védekező középpályás poszton Farkas Aurél és Ivancsics Gellért. A felnőtt csapatba felkerült Balogh Gusztáv, akit én a szezon felfedezettjének érzek,bár még nagyon a bajnokság elején járunk. Zádori Krisztián már egy érettebb játékos, ő tavaly is játszott. Ezek az új játékosok úgy látom, hogy nagyon jól beilleszkedtek. Már másfél éve vagyok itt a Szeged 2011 játékosaként, és az a tapasztalatom, hogy ez egy nagyon befogadó közeg. Az együttesben nagyon jó a csapatmorál, és az idősebb játékosok próbálják segíteni a fiatalokat és ők pedig a tanácsokat meg is fogadják. Súrlódások persze vannak, mint minden együttes életében, de ez hozzá tartozik, és kell is. Egy futballcsapat nem működhet úgy, mint egy lánykollégium. Vannak persze összetűzések, amikor a csapat nem eredményes, akkor a feszültség jobban a felszínre kerül. Amikor persze jobban szerepelünk, akkor nagyobb a kohéziós erő, ami még jobban össze tudja kovácsolni a csapatot. Az elmúlt másfél év tapasztalatai alatt biztosan állíthatom, hogy itt az új játékosoknak a beilleszkedésével egyszer sem volt probléma. Ez az egyik erősségünk. Hiába vannak NB I-et is megjárt játékosok, az mind szép és jó, de mi úgy tudunk eredményeket elérni, amikor csapatként is jól funkcionálunk.

- A mai, modern világban hogyan fejleszti magát? Szokta figyelni, elemezni a saját és más kapusok játékát?
- A mai internetes, illetve műszaki lehetőségek közepette már egyénileg is felkészülünk az ellenfélből. Ez egy kardinális kérdés a labdarúgásban. Van kifejezetten olyan internetes oldal, ami elemzi a mérkőzéseket, a játékosokat. Úgy gondolom, hogy egy magára valamit adó játékos felkészül az ellenfeléből, megnézi az erényeit, mentálisan felkészíti magát, hogy hogyan kell reagálnia a helyzetekben, felméri a gyengeségeit és ebből megpróbál meríteni, és a mérkőzés alapján megnyerni ezeket a párharcokat. Ez régebben nem működött ilyen szinten, a statisztikai adatok nem álltak ennyire rendelkezésre. Ma már ha egy játékos akar, akkor nagyon komoly lehetőségei vannak, hogy egyénileg is felkészítse magát mentálisan az adott mérkőzésekre.

- Mit vár az idény hátralévő részétől?
- Ha stabilak tudunk lenni csapatként, és mellette vannak olyan egyéni villanások, amikkel a mérkőzéseket el tudjuk dönteni, akár hátul egy-egy jól levédekezett szituációval, elöl pedig a kihasznált helyzetek gólra váltásával, akkor szép eredményt tudunk elérni a bajnokságban. Nem nagyon mennék eredmények szintjén bele abba, hogy milyen helyezést érhetünk el a végén. Elégedett leszek a bajnokság zárásakor, hogyha úgy tudunk akkor beszélgetni, mint most. Az akkor azt jelenti, hogy csapat szinten rendben vagyunk, melyhez természetesen az egyének is kellenek, de egy jó szezonhoz a legfontosabb a mi esetünkben a csapat lesz.


2021/2022
Merkantil Bank Liga NB II.
2021.08.01. vasárnap
BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE/SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA
Békéscsabai Kórház utcai Stadion
2021/2022 - Merkantil Bank Liga NB II.
#csapat nevepont
01. BFC SIÓFOK 0
02. BUDAÖRS 0
03. FC AJKA 0
04. DOROGI FC 0
05. PMFC 0
06. III. KER. TVE 0
07. SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA 0
08. BUDAFOKI MTE 0
09. SZOLNOKI MÁV FC 0
10. SOROKSÁR SC 0
11. AQVITAL FC CSÁKVÁR 0
12. SZOMBATHELYI HALADÁS 0
13. DVTK 0
14. NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 0
15. BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE 0
16. VASAS FC 0
17. KECSKEMÉTI TE 0
18. TISZAKÉCSKEI LC 0
19. SZENTLŐRINC 0
20. WKW ETO FC GYŐR 0

Partnereink