Szántai Levente: a mentális felkészülés a legfontosabb!

szantai-levente.jpg
Hét mérkőzés után négy góllal, a legkevesebb találatot kaptuk az NB II-ben. A védelem mellett ebben fontos szerepet játszott a kapuban védő Szántai Levente.

- A kapus szemszögéből hogyan látja eddig az idényt? A mérkőzéseket nézve a 90 perc alatt azt vettem észre, hogy próbálja összetartani a csapatot és a nehezebb pillanatokban még meg is kéri őket, hogy tekintetükkel is figyeljenek Önre.
- Igen, ez igaz. Kapus szempontból érdekes ez a 3-5-2-es felállás. Nagyon stabil a védekezésünk, első körben az irányítás a legfontosabb feladatom. Tehát, ha mindenkinek megvan a pozíciója, és ha mint a marionett bábuk, úgy mozog a csapat, akkor az ellenfélnek kevés lehetősége van, mint például a legutóbbi, Siófok elleni összecsapáson. A Csákvár kivétel volt, ott éreztem egy kisebb hullámvölgyet a védekezésben a második félidőben. A többin pedig azt éreztem, hogy nagyon stabil a védekezésünk, de azért egy-egy bravúrral tudtam segíteni a csapatot abban, hogy eredményesek lehessünk.

- Hogyan készül fel egy kapus meccsről-meccsre?
- Úgy érzem, hogy a mentális felkészítés most nagyon fontos. Abban az esetben, hogyha egy kapus kapujára záporoznak a lövések, akkor nagyon könnyen be lehet őt lőni, ha elkapja a fonalat. Viszont egy olyan mérkőzésen, mint most a Siófok ellen, hogy a 80. perc környékén van nagyobb védeni valóm, és előtte pedig 80 percig irányítom a védelmet, összefogom a társaságot, ezt kapus szempontból azért nehezebb feladatnak látom, de ugyanakkor egy szép feladat, hiszen egy-egy nagyobb védéssel ponthoz, pontokhoz tudom hozzásegíteni a csapatomat. Hogyha van két-három gól és beleteszek három-négy bravúrt, akkor az növeli a kapus önbizalmát. Viszont, ha egy mérkőzésen 1-2 bravúrra van szükség és azokat tudom is hozni, azzal meg folyamatosan tudom segíteni a csapatot, hogy pontokat szerezzen. A kapus szempontjából egyfolytában topon kell lenni, hogy folyamatosan ott legyek fejben, és akkor lehet megcsinálni azt a bravúrt, ami segíti a csapatot.

- Az új játékosokról mit gondol? Ebben az idényben egy új kapustársat is kapott.
- Igen, Molnár Péter személyében új kapustársat kaptam. Új belső védő is érkezett, Jagodics Bence, védekező középpályás poszton Farkas Aurél és Ivancsics Gellért. A felnőtt csapatba felkerült Balogh Gusztáv, akit én a szezon felfedezettjének érzek,bár még nagyon a bajnokság elején járunk. Zádori Krisztián már egy érettebb játékos, ő tavaly is játszott. Ezek az új játékosok úgy látom, hogy nagyon jól beilleszkedtek. Már másfél éve vagyok itt a Szeged 2011 játékosaként, és az a tapasztalatom, hogy ez egy nagyon befogadó közeg. Az együttesben nagyon jó a csapatmorál, és az idősebb játékosok próbálják segíteni a fiatalokat és ők pedig a tanácsokat meg is fogadják. Súrlódások persze vannak, mint minden együttes életében, de ez hozzá tartozik, és kell is. Egy futballcsapat nem működhet úgy, mint egy lánykollégium. Vannak persze összetűzések, amikor a csapat nem eredményes, akkor a feszültség jobban a felszínre kerül. Amikor persze jobban szerepelünk, akkor nagyobb a kohéziós erő, ami még jobban össze tudja kovácsolni a csapatot. Az elmúlt másfél év tapasztalatai alatt biztosan állíthatom, hogy itt az új játékosoknak a beilleszkedésével egyszer sem volt probléma. Ez az egyik erősségünk. Hiába vannak NB I-et is megjárt játékosok, az mind szép és jó, de mi úgy tudunk eredményeket elérni, amikor csapatként is jól funkcionálunk.

- A mai, modern világban hogyan fejleszti magát? Szokta figyelni, elemezni a saját és más kapusok játékát?
- A mai internetes, illetve műszaki lehetőségek közepette már egyénileg is felkészülünk az ellenfélből. Ez egy kardinális kérdés a labdarúgásban. Van kifejezetten olyan internetes oldal, ami elemzi a mérkőzéseket, a játékosokat. Úgy gondolom, hogy egy magára valamit adó játékos felkészül az ellenfeléből, megnézi az erényeit, mentálisan felkészíti magát, hogy hogyan kell reagálnia a helyzetekben, felméri a gyengeségeit és ebből megpróbál meríteni, és a mérkőzés alapján megnyerni ezeket a párharcokat. Ez régebben nem működött ilyen szinten, a statisztikai adatok nem álltak ennyire rendelkezésre. Ma már ha egy játékos akar, akkor nagyon komoly lehetőségei vannak, hogy egyénileg is felkészítse magát mentálisan az adott mérkőzésekre.

- Mit vár az idény hátralévő részétől?
- Ha stabilak tudunk lenni csapatként, és mellette vannak olyan egyéni villanások, amikkel a mérkőzéseket el tudjuk dönteni, akár hátul egy-egy jól levédekezett szituációval, elöl pedig a kihasznált helyzetek gólra váltásával, akkor szép eredményt tudunk elérni a bajnokságban. Nem nagyon mennék eredmények szintjén bele abba, hogy milyen helyezést érhetünk el a végén. Elégedett leszek a bajnokság zárásakor, hogyha úgy tudunk akkor beszélgetni, mint most. Az akkor azt jelenti, hogy csapat szinten rendben vagyunk, melyhez természetesen az egyének is kellenek, de egy jó szezonhoz a legfontosabb a mi esetünkben a csapat lesz.


2022/2023
Merkantil Bank Liga NB II.
11. forduló
2022.10.09. vasárnap, 15:00
SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA
CREDOBUS MOSONMAGYARÓVÁR
Szent Gellért Fórum
2022/2023 - Merkantil Bank Liga NB II.
#csapat nevepont
01. PMFC 20
02. MTK BUDAPEST 19
03. GYIRMÓT FC GYŐR 19
04. DVTK 18
05. SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA 18
06. KOLORCITY KAZINCBARCIKA SC 16
07. SOROKSÁR SC 16
08. NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 14
09. FC AJKA 14
10. ETO FC GYŐR 14
11. TISZAKÉCSKEI LC 14
12. AQVITAL FC CSÁKVÁR 13
13. SZENTLŐRINC 13
14. SZOMBATHELYI HALADÁS 12
15. BFC SIÓFOK 12
16. HR-RENT KOZÁRMISLERNY 10
17. BUDAFOKI MTE 10
18. BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE 9
19. CREDOBUS MOSONMAGYARÓVÁR 8
20. DOROGI FC 6

Partnereink