Egy csapatként gondolkodnak Klausz László tanítványai

klausz-laszlo-03.jpg
A 2015/16-os szezonban a 10. helyen végzett a Szeged 2011-Grosics Akadémia. 30 forduló alatt 11 győzelem, 7 döntetlen és 12 vereség mellett 40 pontot szerzett. Klausz László tanítványai egy öthetes edzéssorozat után első mérkőzésüket hazai pályán, Gyulán játsszák az NB III. Közép csoportjából feljutott SZEOL ellen.

- Hogyan telt ez az öthetes edzéssorozat a csapattal, milyen munkát végeztek?
- Az elején napi három edzéssel készültünk. Az első másfél héten, inkább extenzív, tartós edzésmódszerrel dolgoztunk. A következő tíz nap intenzív, tartósabb volt. Az utolsó másfél-két hétben pedig a gyorsaságot próbáltuk fejleszteni, hogy a bajnoki rajtra minden rendben legyen. Szerdánként és szombatonként próbáltunk edzőmérkőzéseket játszani. Azt gondolom, hogy az ellenfelek, akikkel játszottunk, megütötték az NB II-es szintet, sőt volt egy-kettő, akik talán erősebbek. A csapat játékával meg vagyok elégedve, és remélem, hogy ez a bajnokságban is megmutatkozik. 

- Milyenek az új igazolások?
- Meg vagyok elégedve az új játékosokkal. Nekem az volt a fontos, hogy a mentalitásuk olyan legyen, hogy mindenképp hozzá tudjanak tenni a csapathoz. Most van tényleg egy olyan csapatom, amely valóban csapatként gondolkodik.

- Milyen játékrendszerben lépnek pályára a 2016/17-es szezonban?
- Régebben játszottunk a 4-2-3-1-et, a 4-3-3-at és a 4-1-4-1-et is. Most, a legutolsó pár mérkőzésünkön a 3-5-2-t próbáltuk ki, melyet úgy gondolom, hogy megtanítottam nekik, ezzel is nőtt a csapat repertoárja. Vallom, az a jó csapat, mely változtatni tudja mérkőzés közben is a felállási formákat mind a védelemben, mind a támadásban.

- Mire lehet képes ebben a szezonban a csapat? Mit vár ettől a bajnokságtól?
- Nem helyezésekben gondolkodom, de persze szeretnénk minél előrébb végezni. Nem akarok esélylatolgatásba bocsátkozni. A Szeged 2011-Grosics Akadémia filozófiájának fontos része a fiatal tehetségek felkutatása, segítése, beépítése a felnőttek közé, hogy mielőbb hasznos tagjai legyenek a csapatnak. Itt vannak tehetségek, akik felé maximális a bizalmunk. Lehet, hogy nem lesz gördülékeny a beilleszkedésük, hiszen egy ifi és egy felnőtt-, főleg egy NB II-es bajnokság között nagy különbség van. De volt néhány elég szép példa az elmúlt időszakban. Gondolhatunk akár Zabari Dávidra, Zádori Krisztiánra, Pászka Lórándra, akik már beilleszkedtek. Most pedig van egy 1999-ben született Balogh Gusztávunk, aki rendkívül kreatív játékos. Neki nagyon sok olyan dolgot kell megtanulni, ami fontos ahhoz, hogy jó játékos váljon belőle.

- Mit látott meg a 17 éves Balogh Gusztávban?
- A kreativitást. Úgy gondolom, hogy ez hiányzik sok játékosnál a világban. Hogyha csak az Európa-bajnokságot nézzük, ugye a csapatokat nagyon jól meg lehet tanítani a védekezésre, de amikor odaérnek 20-25 méterre a kapuhoz, akkor ugyan be lehet tanulni a sablonos támadásvezetéseket, de ott kreativitás kell. Ott olyan megoldásokat kell választani, ami veleszületett talán, vagy valami olyan extra dolog, amit igazából tanítani nem lehet. Lehet gyakorolni az érkezéseket, de azt, hogy azokat miként veszi észre valaki, azt nem.

- Vannak sérültek a csapatban, akikre egyelőre nem számíthat?
- Jelenleg két sérült játékosa van a csapatnak, Czirok József és Hegedűs Martin.

- Az NB III. Közép csoportjából feljutott a SZEOL, vasárnap ellenük kezdenek. Mit vár az összecsapástól?
- Furcsa, hogy az élet így hozta, hogy egyből velük játszunk. Ez lehet jó és rossz is. Nem igazán tulajdonítok neki jelentőséget, ez egy mérkőzés az egész bajnokságból, nem akarok bármi terhet is tenni a játékosaim vállára. Persze természetesen minden meccset meg akarunk nyerni, nem hiszem, hogy ez az összecsapás bármiféle gondot okozna a játékosaimnak. Nem akarom az ellenfelünket lebecsülni , én inkább abban gondolkozok, hogy azok az edzőmeccsek, edzőpartnerek, akikkel játszottunk, esetleg hasonló stílusúak, mint ők, és megpróbáljuk majd így megtörni őket.

- Germán Tamás, az előző szezon házi gólkirálya maradt idén is a csapatkapitány?
- Igen. Amúgy is jó játékosnak tartom, és kellemes változást tapasztaltam rajta itt a felkészülés során ebben a pár hétben. Teljesíti, amit elvárok egy csapatkapitánytól. Biztatja a játékosokat, az edzéseken példamutatóan teljesít, az edzőmérkőzéseken is jól játszik, úgyhogy maradt ő a csapatkapitány.

 

german-tamas.jpgA házi gólkirály maradt a csapatkapitány

- Csapatkapitányként mit vár ettől a szezontól és az újonnan érkezett játékosoktól?
- Azt gondolom, hogy kiegyenlített szezon előtt állunk. Kíváncsian várom, hogy a feljutott csapatok hogy szerepelnek. Az biztos, hogy minden mérkőzésen meg kell küzdeni majd a három pontért, az idézőjelben nagyobb és a kisebb csapatok ellen is. Úgy vélem, hogy a vérfrissítésből jól jöttünk ki, hiszen elmentek jópáran a csapatból. Az újonnan érkezők szerintem jól illeszkedtek be, egyáltalán nem lógnak ki, jó hangulatot teremtenek. Remélem, hogy sikeres szezonunk lesz és sok sikert kívánok az újonnan érkezetteknek. 

- Mit gondol a hétvégi SZEOL elleni mérkőzésről?
- Hazai pályán mindenképpen győzelmet várok a csapattól, főleg egy ilyen derbin, a SZEOL ellen. Azt gondolom, hogy ez nagyon jó start lenne nekünk, de biztos vagyok benne, hogy nagyon nehéz mérkőzés lesz, amely remélem, hogy jó hangulatban telik majd.

 


2022/2023
Merkantil Bank Liga NB II.
11. forduló
2022.10.09. vasárnap, 15:00
SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA
CREDOBUS MOSONMAGYARÓVÁR
Szent Gellért Fórum
2022/2023 - Merkantil Bank Liga NB II.
#csapat nevepont
01. PMFC 20
02. MTK BUDAPEST 19
03. GYIRMÓT FC GYŐR 19
04. DVTK 18
05. SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA 18
06. KOLORCITY KAZINCBARCIKA SC 16
07. SOROKSÁR SC 16
08. NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 14
09. FC AJKA 14
10. ETO FC GYŐR 14
11. TISZAKÉCSKEI LC 14
12. AQVITAL FC CSÁKVÁR 13
13. SZENTLŐRINC 13
14. SZOMBATHELYI HALADÁS 12
15. BFC SIÓFOK 12
16. HR-RENT KOZÁRMISLERNY 10
17. BUDAFOKI MTE 10
18. BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE 9
19. CREDOBUS MOSONMAGYARÓVÁR 8
20. DOROGI FC 6

Partnereink