Évértékelő: ennek a csapatnak reális a 10. hely

klausz-laszlo-02.jpg
A negyedik helyen zárt ősz után nagyon nehezen kezdtük a tavaszt, majd amikor úgy tűnt, talpra állt a csapat, jött egy újabb nehéz időszak. Az utolsó találkozókon viszont veretlenek maradtak Klausz László tanítványai, ez pedig összességében a 10. helyre volt elég. A vezetőedző az év végén látott, ötös veretlenségi szériát hozó hadrendet szeretné tovább fejleszteni.

- Sikeresebb ősz, gyengébb tavasz után a csapat a 10. helyen zárt. Inkább pozitív vagy negatív érzései vannak ezzel kapcsolatban?

- Hullámzó teljesítményt nyújtottunk. Jól kezdtük az őszt a Gyirmót és a Siófok ellen, de aztán jött két nagy vereség, egy-két napig meg is inogtam, hogy ezt a játékot kell-e játszanunk, vagyis hogy próbáljunk meg labdát szerezni az ellenfél térfelén. Visszaálltunk a középső zónába, és el is kezdtek jönni az eredmények. 

Nem készítettem még komplett elemzést, de már ekkor gondot jelentett, hogy a támadósorban nem tudtunk annyi helyzetet gólra váltani. Germán Tamás ugyan szerzett ősszel hét találatot, de ebből 2-3 esett akcióból. Az ősz végére előkelő helyre kerültünk, de már akkor látható volt, hogy nagyon szoros a középmezőny, csak néhány ponttal előztük meg a 10. helyezett csapatot.

- A második félév első meccse, a Gyirmót elleni, idegenbeli tévés derbi annak ellenére sem volt kudarc, hogy az akkori listavezető, későbbi bajnok győzött. Aztán valami mégsem úgy alakult, ahogy szerettük volna...
- Bármilyen furcsa, tavasszal sem szereztünk sokkal kevesebb pontot az őszhöz képest, és hiába nem jöttek az eredmények, a játékunk nem lett rosszabb, a Siófok, a Kisvárda és a Mezőkövesd ellen is jobbak voltunk, mégsem nyertünk, sokszor az utolsó percekben veszítve pontot. 

Hiába volt alapvetően jó a hozzáállásunk, a vége felé ráálltam a védekező zóna megszállására, a csatároknak is több lett a védekező feladatuk. Ebből próbáltunk meg kontrákat vezetni, így ugyan kevesebb alkalommal kerültünk helyzetbe, de sokat tanultunk. Egyrészt azt, hogy ma már elengedhetetlen, hogy a csatárok is komolyan védekezzenek, másrészt pedig hogy az innen indított kontrák, de még a pozíciós játék is sikeres volt. A jövőben ezt szeretném tovább fejleszteni.

- Ha már a jövő, kikkel lehet ezt a játékot jól játszani?
- Keresem azokat, akik kortól függetlenül akarnak valamit. 

- Mire gondol pontosan?
- Arra, hogy nem lesz eredmény belső motiváció nélkül. Amikor ott álltunk a negyedik helyen, nem éreztem azt, hogy akkor most meg akartuk volna mutatni, hogy többre vagyunk képesek.

- Reálisan nézve mire lehetett volna képes ez a csapat? A 4. vagy a 10. hely áll közelebb a valósághoz?
- Ennek a csapatnak a felkerülés merész elképzelés lett volna. Összességében az 5-10. pozíció között van a helyünk ebben a mezőnyben. Ha előre akarunk lépni, jelenleg stabilnak számító emberek helyére kell hoznunk 3-4-5 olyan új játékost, aki gondolkodásában megfelelő, nem fél, megy, amikor kell, és azt csinálja, amit kell.  

- Az elmúlt időszakban kik okoztak meglepetést pozitív értelemben?
- Meglepetés volt számomra Farkas Márk, akit egy szétszórt gyereknek ismertem meg, de rálépett a "jó útra", és sokat fejlődött. Tóth Gábor, miután túlesett egy nehezebb időszakon, azt igazolta, hogy intelligens, jó játékos. Rendben volt a két szélső hátvéd is, sok munkát végeztek. Germán Tamás a vége felé nem szerzett sok gólt, de a csapat számára fontos és nagy áldozat volt a részéről, hogy visszavont pozícióban, kvalitását feláldozva sokat futott, és beleállt a kevesebb villogásra lehetőséget adó játékba. 

- Az utolsó meccsen már négy fiatal kezdett, mennyire lehet reális ez a szám a jövőben?
- Ez is mutatja, hogy van esélyük, az ő beépítésük egy nagyon fontos feladat. Az U19-től az NB II-ig azonban rögös út vezet, ezt Pászka Lóránd példája is mutatja, az persze őt dicséri, hogy képes volt két-három évet várni. Az alapozást több fiatallal kezdjük majd, de meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a csapaton belül. 

- Talán korai még a kérdés, de kik mehetnek és kik érkezhetnek?
- A vezetéssel több nevet megbeszéltünk, jónéhány embernek lejár a szerződése, folynak a tárgyalások. Fontos, hogy olyan emberek érkezzenek, akik a fiatalokkal közösen lehetnek eredményesek.

german-tamas.jpgMessze a kieséstől és a feljutástól, pozitív gólkülönbséggel

30 forduló alatt 11 győzelem, 7 döntetlen és 12 vereség mellett 40 pontot szerzett a Szeged 2011-Grosics Akadémia, ez pedig a 10. helyre volt elég. Ebből 23-at ősszel, 17-et tavasszal gyűjtött be a csapat. A feljutástól 17, a kieséstől 13 pont választotta el a gárdát, vagyis azt lehet mondani, erős középcsapatként teljesítettek. Pozitívum, hogy a két nagyobb őszi vereség után szinte végig mínuszban lévő gólkülönbség a tavasz végére pluszba fordult, 42 lőtt gól mellett a csapat 40-et kapott.  

A házi gólkirály 8 találattal még úgy is Germán Tamás lett, hogy tavasszal új szerepkörben, a kaputól távolabb játszott. A második helyen Szabó Péter 6, a harmadikon Király Patrik 5 góllal fejezte be a bajnokságot, a negyedik pozícióban Geiger Norbert és a védő Tóth Gábor zárt 4-4 góllal.

 


2023/2024
Merkantil Bank Liga NB II.
18. forduló
2023.12.10. vasárnap, 17:00
SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA
KOLORCITY KAZINCBARCIKA SC
Szent Gellért Fórum
2023/2024 - Merkantil Bank Liga NB II.
#csapat nevepont
01. NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 40
02. ETO FC GYŐR 38
03. VASAS FC 32
04. HR-RENT KOZÁRMISLENY 31
05. SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA 30
06. KOLORCITY KAZINCBARCIKA SC 23
07. GYIRMÓT FC GYŐR 23
08. BUDAFOKI MTE 22
09. AQVITAL FC CSÁKVÁR 22
10. PMFC 22
11. SOROKSÁR SC 21
12. BUDAPEST HONVÉD 21
13. SZOMBATHELYI HALADÁS 19
14. BVSC-ZUGLÓ 17
15. TISZAKÉCSKEI LC 16
16. BFC SIÓFOK 13
17. FC AJKA 11
18. CREDOBUS MOSONMAGYARÓVÁR 10

Partnereink