Szezonértékelő: 3 pontra a dobogótól és a 10. helytől

klausz-laszlo-02.jpg
A negyedik helyen zárta az őszt a nagyon kiegyensúlyozott NB II-es bajnokságban a Szeged 2011-Grosics Akadémia. Csapatunk a biztató kezdés után mély hullámvölgybe került, de ebből sikerrel kimászott, és a végén még a dobogó elérésére is reális esélye volt Klausz László legénységének. A vezetőedző szezonzáró értékelésében egy vereséget nevezett meg az ősz csúcspontjának, fizikailag kellően erősnek, de mentálisan még fejlődés előtt állónak látja csapatát, és beszélt arról is, mivel lenne elégedett tavasszal.

- Egy nagyszerű siker után vághatott bele az edzősködésbe a felnőtt csapatnál, hiszen tanítványaival, a Grosics Akadémia U17-es csapatának trénereként nyáron három korosztály számára harcolta ki az NB I-es tagságot. A felnőttek között viszont újonc edzőnek számított, milyen reményekkel, érzésekkel látott munkához?
- Nagy lelkesen fogtam hozzá, és mondhatom, ez máig tart. Nem régóta vagyok edző, Tatabányán korosztályos csapatokkal foglalkoztam, Gyulán is fiatalokkal dolgozhattam, majd megkaptam a lehetőséget a felnőtteknél. Mindig van egy fontos, távlati cél, de ha hiszik, ha nem, én mindig a következő meccsel foglalkozom, lépésről-lépésre szeretek haladni. Bevallom, nem tudtam pontosan, hogy mire számíthatok, mit várhatok magamtól, de bíztam abban, hogy a játékosként külföldön megszerezett tapasztalattal boldogulni fogok.

- Reálisan nézve hova volt várható a csapat?
- A bajnokság kezdetén látszott, hogy van néhány top együttes, akik nagyon erős kerettel bírnak. Nálunk nincs annyi kiemelkedő játékos, de abban bízhattunk, hogy ha csapatként jól teljesítünk, akkor akár előkelő pozícióba kerülhetünk.

- Való igaz, hogy akár a Gyirmót, a Mezőkövesd, vagy a ZTE is erősebbnek látszik papíron, de a meccsek nem az asztalnál dőlnek el, ráadásul az ősz azt mutatta, hogy a bajnokság nagyon kiegyensúlyozott, hiszen a 4. helyen állunk ugyan, de csak 3 ponttal előzzük meg a 10. Balmazújvárost!
- Pozitív szemléletű ember vagyok, örülök annak, hogy mi vagyunk a 4. helyen, és arról beszélhetünk, hogy ha nem is nagy különbséggel, de magunk mögé utasítottuk a mezőny jelentős részét. Ez sokkal jobb, mintha azt kellene magyarázni, hogy tizedikek vagyunk ugyan, de csak 3 pont választ el minket a 4-től. Amúgy túlzottan nem érdekel, éppen hanyadik helyen állunk, nekem az számít, hogy hozzuk ki magunkból a maximumot. Úgy gondolom, jót tesz az erős bajnokság a játékosoknak, és mivel fejben még mindenkinek előrébb kell lépnie, a folyamatos, erős terhelés segít ebben. Hamar kiderült számunkra is, hogy itt nem lehet sokat hibázni, mert a gyengeséget rögtön megbüntetik, vagyis komoly mentális képességekre van szükség.

- Egy alapvetően pozitívan értékelhető időszak után vagyunk, így talán könnyebb beszélni a gyengeségekről.  Abban egyetértünk, hogy az Ajka és a Kisvárda elleni vereség volt a mélypont, melyekből azért sikeresen kilábalt a csapat?
- Szerintem is ez a két meccs volt a mélypont, már csak azért is, mert nem számítottam ilyen nagy vereségre. A bajnokságot jól kezdtük, a Gyirmótot megleptük a letámadásos, bátor játékkal, bár akkor a helyzeteket nem tudtuk belőni, így 0-0 lett a vége. Utána ugyanez a taktika sikerre vezetett Siófokon is, ott 2-1-re nyertünk. Ezután jött Kisvárda, ahol már - mint utóbb elmondták -, nagyon komolyan készültek belőlünk, tudták a gyenge pontjainkat, és bele is szaladtunk egy 4-0-ba. A Soroksár ellen jól álltunk, de félbeszakadt a meccs, aztán Ajkán jött az újabb nagy gólarányú vereség. Visszább húztam a karmaimat, biztonságosabb játékot kezdtünk játszani, mely kevesebb kockázattal jár, és jobban alkalmazkodik a meglévő helyzethez.

- Voltak azért jó meccsek is, lélekemelő győzelmekkel. Ha beszéltünk a mélypontról, essen szó a másik oldalról is. Mikor volt a csapat a csúcson?
- Kicsit talán rácáfolok a várakozásokra, mert nem egy győzelmet emelek ki, hanem a Dunaújváros elleni mérkőzést a 9. fordulóból. 1-0-ra kikaptunk ugyan, de komoly helyzeteink voltak, nem adtak meg egy tizenegyest, ezzel együtt a lényeg az volt, hogy kiderült, 3-5-2-es felállásban is jól tudunk játszani. Ekkorra világossá vált, hogy gyorsan át tudunk állni egyik hadrendről a másikra, addig leginkább 4-4-2-t, vagy 4-2-3-1-et játszottunk, de az új rendszert is jól tudtuk alkalmazni, és ez sokat jelentett a későbbiekben.

- Kevesen tartják igazán sokra, pedig jó lehetőség a figyelem felkeltésére és a jó eredmény elérésére a Magyar Kupa. A csapat szurkolói is örömmel figyelték, hogy milyen jól teljesít a gárda, és mégiscsak büszkeségre ad okot, hogy sikerült bejutni a legjobb 16 közé!
- Fontos volt számunkra a sorozat, különösen akkor, amikor már szűkebb volt a mezőny. Kicsit bosszús voltam a Debrecen elleni visszavágó után, mert nem mi voltunk ugyan az esélyesek, de ez a párharc jó kiemelkedési lehetőség lett volna a játékosok számára. Ezért zavart, hogy a visszavágón nem mindenkitől láttam azt a motiváltságot, amit szerettem volna.

- Mi a véleménye a Csongrád megyei első osztályban szereplő fiókcsapatról?
- Jó, hogy van egy ilyen csapat, hiszen az NB II-es együttesbe be nem férő fiatalok lehetőséghez jutnak. Létszám gondjaink persze voltak, hiszen az problémát jelentett, hogy a nagycsapatból legfeljebb 3 embert lehetett visszajátszatni, és nem segített rajtunk az sem, hogy a két gárda néha egy időben lépett pályára. Popovics Palinak nehéz dolga volt, de hogy jó munkát végzett, az is bizonyítja, hogy a fiatalok élni tudtak a lehetőséggel a nagyok között, gondoljunk csak a Debrecen elleni kupameccs első találkozójára, ahol mindenki láthatta, nincsenek erőnléti gondjaik, de egyébként is helytállt az, aki lehetőséget kapott.

- Kik azok a játékosok, akik leginkább előre vitték a csapatot?
- Szeretnék visszautalni a nyári felkészülésre, ami jó alapot adott mindenkinek, ezért is nehéz kiemelni egyes személyeket. Szívem szerint felsorolnék mindenkit, ha viszont nem teszem, nem leszek teljesen igazságos. Ha mégis kell neveket mondanom, akkor Farkas Márk nagyon jó belső védő volt, ha fejben fejlődik, magasabb szintű játékra lehet képes. Tóth Gábor a két kiállítás ellenére stabilitást adott a védelemnek. Germán Tamást sokat kritizálom, de ezt jól viseli, és jól is teljesített, 7 találatával ő szerezte a legtöbb gólunkat. Geiger az NB III-ból érkezve mutatott remek teljesítményt, kiderült számomra, hogy tud olyat, amit nem gondoltam volna róla.

- Az elhangzottak tanulságait is értékelve mi az, amiben leginkább előrébb kell lépni?
- Alapvetően elégedett vagyok, de van némi hiányérzetem az akarati tényezőt illetően. Tudom, hogy a fiúk akarnak, de ezt a pályán is be kell tudni mutatni. Ezért fontos, hogy fejben még jobbak legyünk. Sokat beszélgettünk erről, fontos, hogy a megértsék, egész héten a következő meccsel kell foglalkozni. Ezt játékosként nekem is meg kellett tanulnom, és nekik is meg kell. Hiába akartam Csákváron nyerni, és töltöttünk el 3 órát a motiváció erősítésével, mégis kaptunk 2 gólt az elején. Szóval sokat kell fejlődnünk.

- Hogyan telik majd a felkészülés?
- Január 4-én kezdjük a felkészülést a tavaszi szezonra. Addig is mindenki személyre szabva, napra lebontva megkapta, mit kell tennie a szünet alatt. Arra most valószínűleg nem lesz szükség, hogy napi 3 edzést tartsunk, mert van egy jó, fél éves alapunk, de komoly munkára készülünk. Január 17-én 10 napra elutazunk Törökországba, azután idehaza szerda-szombati ritmusban játsszuk a felkészülési meccseket.

- Mivel lenne elégedett a bajnokság végén?
- Furcsán hangzik, mert nem is elvárás, de a feljutással. Ha megpróbálunk minden meccset megnyerni, miért ne a legmagasabb célt tűzzük ki magunk elé a bajnokság egészét illetően is?

Germán Tamás a házi gólkirály

german-tamas.jpgAhogy a tavalyit, úgy az idei bajnokság első felét is Germán Tamás nyerte: legalábbis a megszerzett gólok alapján. Csatárunk 7 találattal lett a legjobb, az egész mezőnyben egyébként Daru (ZTE) és Gajdos (Szolnok) ért a csúcsra, ők 11-11-ig jutottak. Germán Tamás teljesítménye összetettben az 5. helyre volt elég. A házi góllövőlistán mögötte a 4 találatos Geiger Norbert végzett. Háromig jutott Király Patrik és Szabó Péter, előbbinek 4 is lehetett volna, ha a vihar nem szakítja félbe a Soroksár elleni meccset. A két gólosok táborát erősíti a védőként az ellenfél kapujára is veszélyes Tóth Gábor, míg egy alkalommal vette be az ellenfelek kapuját Berde István és Farkas Márk.

A kupában Andorka Péter a monori teljesítményével lett a legeredményesebb szegedi, hiszen akkor hármat vágott. Ebben a sorozatban Kovács Balázs 2, Oláh Lóránt pedig egy találatig jutott.

 

Jól jöttünk ki a nehéz helyzetekből

7 győzelem mellett 2 döntetlen és 6 vereség született a Szeged 2011-Grosics Akadémia mérkőzésein. A sikerek számát tekintve nálunk jobban csak a Gyirmót, a ZTE és a Budaörs teljesített, 7-ig rajtunk kívül a Csákvár jutott. A 20 lőtt gól 15 meccsen inkább kevésnek, mint soknak mondható, nálunk kevesebbet csak 5 csapat szerzett. A 23 kapott gól a vetélytársak mutatóihoz képest kicsit soknak tűnik, mert csak a Csákvár és az SZTK kapuját vették be ennél többször, pont ennyit kapott még az Ajka, minden más csapat jobban állt a lábán a hátsó szekcióban.
Ezek alapján azt lehet mondani, hogy együttesünk több pontot szerzett, mint amit a gólkülönbsége sugall, de az összképet nagyban torzítja a két, nagy különbségű vereség. Ezekkel együtt is kijelenthető, hogy a Szeged alapvetően stabil, valós erejéhez képest talán valamivel jobban teljesítő együttes képét mutatta, mely a kiélezett szituációkból többször jött ki jól, mint rosszul.

 


2022/2023
Merkantil Bank Liga NB II.
10. forduló
2022.10.05. szerda, 18:00
TISZAKÉCSKEI LC
SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA
Tiszakécske Városi Sportcentrum
2022/2023 - Merkantil Bank Liga NB II.
#csapat nevepont
01. MTK BUDAPEST 19
02. PMFC 19
03. GYIRMÓT FC GYŐR 16
04. KOLORCITY KAZINCBARCIKA SC 16
05. DVTK 15
06. SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA 15
07. FC AJKA 14
08. ETO FC GYŐR 14
09. TISZAKÉCSKEI LC 14
10. SOROKSÁR SC 13
11. SZENTLŐRINC 13
12. NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 11
13. BFC SIÓFOK 11
14. AQVITAL FC CSÁKVÁR 10
15. BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE 9
16. SZOMBATHELYI HALADÁS 9
17. CREDOBUS MOSONMAGYARÓVÁR 8
18. HR-RENT KOZÁRMISLERNY 7
19. BUDAFOKI MTE 7
20. DOROGI FC 6

Partnereink