Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Bővebb információ.

Gólok és könnyek a végjátékban

Csodásan indult (4–0-s győzelem a Szolnok ellen), sikeresen fejeződött be (2–2 Debrecenben) csapatunk tavaszi szezonja, közben azonban gyötrelmes heteket éltünk meg. Az első hét bajnokin, Futó Tamás vezetőedzővel hiába vezettünk ötször, mindössze egy meccset nyertünk meg, majd váltás történt a kispadon és Tóth Bálint irányításával nyolc meccsen 17 pontot gyűjtöttünk, amivel sikerült kiharcolni a bennmaradást. Mindez örömteli, hiszen az őszi gyenge kezdés után négy tréner is dirigálta a gárdát. A befejezésről a 62 éves szakvezető, Tóth Bálint szakmai és érzelmi megközelítésből is beszélt honlapunknak.

– Rutinos trénerként hova helyezi ezt az eredményt, azaz, a bennmaradás kiharcolását?
– Nem az első eset aktuális csapatommal, hogy az életben maradás a cél, de remélem az utolsó – válaszolta a tréner, majd így folytatta. – Egyetlen porcikám sem kívánja ezeket a feszültségeket, izgalmakat. Igazán kemény megpróbáltatás volt. Hatvanon felül már van rutinom az ilyen helyzetek kezeléséhez, a jelek szerint ezt könnyebben oldottam meg, mint ahogy esetleg tíz éve sikerült volna.

– Milyen állapotban volt a csapat, amikor átvette?
– Mentálisan darabokban, fizikálisan megfelelő szinten volt az együttes. A sorozatos kudarcok lelkileg megtiporták a játékosokat. Percek alatt kellett megtanítani a futballistákat arra, ami a sportágunkban a legnehezebb, győzni. A Nyíregyháza elleni bajnoki előtt mindössze három edzésünk volt és a kezdést megelőzően úgy véltem, a döntetlen megfelelő alap lenne a folytatáshoz. Így is lett, az egy pont megszerzése után kőkemény munka következett. A fejekben kellett rendet tenni, plusz szakmailag is változtattunk, például a középpályán és a csatársorban. Ezek a váltások bejöttek, és elindult egy folyamat. Szerencsére értelmes, intelligens társasággal dolgozhattunk együtt, de már a kezdetekkor, amikor húsz egységünk volt, mondtam kiváló kollégámnak, Lóczi Istvánnak, hogy harminchat ponttal nem lehet bennmaradni. Majdnem igazam lett, a lényeg azonban, hogy mindenki egyfelé húzott. Bemutatkozásképpen jeleztem az öltözőben a srácoknak, erőszakos ember vagyok, éppenséggel miattuk is. Vagy azt csinálják, amit én mondok, vagy a harmadosztályban lehet a munka mellett focizgatni. Hozzátettem, mi nem manipulálhatunk meccseket elvégre olyan erkölcsi, jogi, szakmai háttér, amit Püspök úr vezetésével biztosítanak Szegeden számunkra, kevés klubnál létezik idehaza. Jó, ha tíz ilyen egyesület van Magyarországon. Nálunk mindent időre megkaptak a labdarúgók. Mondtam is nekik, ezt illik megbecsülni, a szurkolók lelkesedéséről nem is beszélve.

– Melyik meccset érezte fordulópontnak?
– A ceglédit. Ha ott nem nyerünk, nagy bajba kerülhettünk volna. Tudtuk, hogy minden meccs élethalál harc lesz, Cegléden azonban a három pont mellett lélektanilag is összeállt a társaság. Újra hitt magában a közösség.

– S melyik fellépés volt a csúcs?
– Egyértelműen a debreceni. Sok mindent megéltem már edzőként, ám ilyen drámát nem igazán. Az első félidőben gyengébben játszottunk, mégis jelzésértékű, hogy a debreceni kapus bravúrt bravúrra halmozott. Kétgólos hátránynál mindenki azt hitte, vége a meccsnek, ekkor azonban szerkezeti változtatást hajtottunk végre, két csatárral futballoztunk és letámadtuk a hazaiakat. Amikor a kilencvennegyedik percben egyenlítettünk, csak arra emlékszem, hogy Ulviczki Misi rám ugrik, majd mindenki mindenkire rávetette magát örömében, a játékvezető pedig lefújta a mérkőzést. Amikor Bozóky Imre és Adem Kapic jött oda a kispadhoz, pici türelmet kértem, mert ki akartam sírni magamból a feszültséget. Nem tagadom, úgy sírtam, mint egy gyerek, pedig tényleg nem ez volt az első klub, amelyiket megmentettem a kieséstől.

– Szakmailag milyen tanulságot hozott az utolsó nyolc meccs?
– Kizárólag a mentálisan erős, egységes csapatoknak van jövője. Továbbá a harcias, dinamikus futball lehet sikeres. Nem véletlen, hogy az utolsó nyolc fellépésünkből szerzett pontjainkkal az első háromban végeztünk. Ennek a csapatnak van tartása. A bennmaradás kiharcolásában mindenki részt vett, hozzátette a magáét. Csapatként kiválóan funkcionáltunk. A védőknek volt támadófeladatuk, a csatároknak pedig védőként is helyt kellett állniuk olykor. A kapuban Belecsan pontokat hozott a csapatnak, míg a védelmünk idővel stabilizálódott. Fontos volt a középpályán az Ulviczki, Borbély kettős szerepe, no meg persze elöl Orosz Márk góljai. Komoly eredménynek tartom, hogy Borbély Bálint Vác elleni meccsen történt kiállításán kívül úgy tartottuk életben a csapatot, hogy senkit sem kellett nélkülöznünk sárga, vagy piros lapok miatt. Fizikálisan az ellenfelek fölé kerekedtünk, kivétel ez alól az Eger együttese. Abszolút akarnok csapatunk lett, ráadásul jó az átlagéletkora is a társaságnak.

– Az Ön által Szegeden a csatársorba állított, a góllövőlista második helyén végzett és a Ferencvárosba tartó Orosz Márknak milyen tanácsot adna?
– Szívem szerint megtartanám. Szegeden tovább erősödhetne, amiből ő és mi is profitálhatnánk. Nagy kérdés, hogy következő edzője mennyire fogja vissza.

– Milyen jövője lehet a szegedi futballnak?
– Remélem fényes. A legjobb példa erre a REAC elleni meccsünk, hiszen ahol a szurkolók ennyire szeretik a futballt, valamint a csapatot, ott nagy célokat lehet elérni. Cirka negyven éve háborúskodás zajlik a szegedi labdarúgásban, erre aktív játékos koromból emlékszem, pedig ennek idestova negyven éve. Hiszem, hogy létezhet békesség és siker olyan városban, ahol ekkora szeretet kap egy csapat. Ha Szegeden lehet eredményes kézilabda és vízilabda csapat, akkor miért ne lenne erre esélye a futballnak is?


Hozzászólások:
2018/2019
NB III. Közép csoport
2019.03.31. vasárnap, 15:30
SZEGED-GROSICS AKADÉMIA/FC DABAS
Gyulai Grosics Gyula Akadémia
2018/2019 - NB III. Közép csoport
#csapat nevepont
01. SZENTLŐRINC SE 42
02. SZEGED-GROSICS AKADÉMIA 40
03. SZEOL SC 37
04. DUNAÚJVÁROS 36
05. BUDAPEST HONVÉD-MFA II. 33
06. FC DABAS 30
07. TAKSONY SE 28
08. IVÁNCSA KSE 26
09. RÁKOSMENTE KSK 24
10. KOZÁRMISLENY FC 24
11. KECSKEMÉTI TE 24
12. SZEKSZÁRDI UFC 22
13. PMFC 20
14. PAKSI FC II. 17
15. HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI FC 17
16. MAKÓ FC 16

Partnereink