Figyelem, fegyelem és felelősség

Sikeresnek tekinthető őszi szezont zárt a Szeged 2011-Grosics Akadémia nagy családja. A labdarúgó másodosztályban szereplő szegedi együttes és az akadémia csapatai ugyanis egy összetartó családot alkotnak Gyulán. A fejlődés jelei egyértelműek, hiszen több tehetség felkerült a nagycsapathoz, ráadásul Nyilas Elek gárdája kiegyensúlyozott jó teljesítménnyel a hatodik helyen zárt az NB II-ben. Adem Kapic, a Szeged2011 és a Grosics Akadémia 39 éves sportigazgatóként igazán autentikusan tudja értékelni mindkét területen az őszi szezont, az egykori hatszoros szlovén válogatott középpályás összegzését az alábbi interjúban olvashatják.

- Kezdjük a Grosics Akadémiával, hiszen mindenkor az utánpótlás jelenti a jövőt a sportágban, köztük a szegedi labdarúgásban is. Mennyire elégedett az akadémia csapatainak fejlődésével?
- Inkább büszke vagyok a játékosok hozzáállására, játékára és fejlődésére, mintsem elégedett, hiszen én ezt a szót nem is ismerem. Mi nem csak helyezésben gondolkodunk. Az akadémia filozófiája ugyanis az, hogy elsősorban tanulni kell, s bár fontos az eredmény is, ennél sokkal lényegesebbnek tartjuk a képzést. Az egyéni és kollektív fejlődésre koncentrálunk, a tudás számít, s ha abból van eredmény, az további örömforrás. Hosszú távú tervünk, hogy a Grosics Akadémiáról sikeres futballisták kerüljenek ki, akik kettő, vagy három év múlva hasznos tagjai lehetnek a Szeged csapatának. Folyamatosan elemezzük a korosztályos csapatainkban szereplő játékosok állapotát és fejlődését, a fiataloktól pedig elvárjuk, hogy mindig többre, jobbra törekedjenek. Aztán, ha valakiből nem is lesz jó futballista, még válhat belőle jó ember, jó férj, jó apa, vagy jó szakember.

- A gyulai sportcentrum lehetőségeit az edzők és a játékosok mennyire becsülik meg?
- Maximálisan. Az akadémia és a Szeged2011 is fiatal klub, éppen ezért nagy kihívás számunkra, hogy minőségi képzést produkáljunk. Figyelem, fegyelem és felelősség jellemzi munkánkat mindkét területen. Itt minden nap tudsz tanulni a pályán és azon kívül is, s bizony kell is élni ezzel a lehetőséggel. A képzést erősíteni, finomítani szükséges, ami persze időigényes. Nálam nincs fehér, vagy fekete, én komplexen nézem egyes labdarúgónk és korosztályos csapataink fejlődését. Nekünk nagy öröm lesz, ha játékosaink sokra viszik majd a futballban és az életben is. A korábban említett filozófiánk hatása, hogy az öt legtehetségesebb játékosunk felkerült a Szeged keretéhez, jóllehet velük az U21-es együttes nyilván jobban szerepelt volna. De nem ez a cél, hanem, hogy folyamatosan játszanak a felnőtt csapatban.

- Az említett tehetségek annyit fejlődtek az őszi szezonban, amit előzetesen vártak?
- Van, aki gyorsabban fejlődött az NB II-ben, s akad, akinek több időre lesz szüksége, hogy megszokja a nagyobb tempót. Mindenesetre Zabari Dávid, Pászka Lóránd, Hegedűs Edvin, Manga Zsolt és Kovács Balázs tehetséges futballisták, akik szép karriert futhatnak be, persze ehhez még nagyon sokat kell dolgozniuk. Ugyanakkor ne feledjük, hogy ezek a fiatalok tavaly még az U19-es bajnokságban szerepeltek.

- A Szeged2011 szereplését miként értékeli?
- A szezon előtt nagy vágyunk volt az első hat közé kerülni. Jelenleg a hatodik helyen állunk, ám nem csak az eredmény, hanem a csapat hozzáállása is dicséretes volt ősszel. Nem számolgattunk, mindig a soron következő fellépésre koncentráltunk. A nyáron érkezett futballisták erősítést jelentettek, jó karaktereket hoztunk, jóllehet, nekik is idő kellett a beilleszkedéshez. A Szeged2011-Grosics Akadémia egy nagy család, ennek szellemében élt és készült az összes együttesünk Gyulán. Fél évvel ez előtt, a bajnoki rajton mindenki aláírta volna ezt az eredményt, de számomra nem meglepetés a csapat teljesítménye. Ha invesztálsz a munkába, a futball visszaadja azt.

- A keret erejét, a szakmai munkát tekintve és a mezőnyt megismerve reálisnak tartja a hatodik helyet, esetleg van esély az előrelépésre?
- A szakmai stáb és a csapat egyaránt jól dolgozott ősszel. Folyamatosan elemeztük az együttes teljesítményét, s ősszel talán többet beszéltem a vezetőedzővel, mint a családommal. Nyilas Elekkel, akárcsak az akadémia trénereivel nagyon szoros együttműködésben dolgoztunk. A tavaszt illetően szeretnénk, ha még magasabb szintre jutna a csapatnak, az eredmény ugyanis sohasem automatikusan jön, azért keményen meg kell harcolni. Lehet, hogy a bajnokság zárásakor a nyolcadik, vagy a kilencedik helyen végzünk, mint ahogy a mostaninál jobb eredmény is benne van a csapatban, ám ismétlem, nálunk elsősorban nem az eredmény, hanem a képzés, a fejlődés, a tanulás a legfontosabb. Nem félek a tavasztól, nekünk nem gyors siker kell, hanem, hogy hosszú távon stabil és kiegyensúlyozott csapatunk legyen.

- Vezetőként miként élte meg utóbbi esztendők legsikeresebb fél szezonját?
- Mint mondtam én soha nem vagyok elégedett, nincs időm rá, mindig a következő feladatra koncentrálok. Ráadásul mi nem lehetünk fáradtak, mert felelősek vagyunk az akadémia gyerekeiért, akiket a szülők a mi gondjainkra bíztak. Sportigazgatóként enyém a legnagyobb felelősség mindkét területen. Miként a gyepen is fontos jó döntéseket hozni, úgy igaz ez a pályán kívülre is. Akár unalomig is ismételhetem, nálunk a munkában alapvetés a fegyelem és felelősség.


2020/2021
Merkantil Bank Liga NB II.
2021.01.31. vasárnap, 13:00
ST. LŐRINC KFT./SZEGED-CSANÁD GROSICS
Kozármislenyi Stadion
2020/2021 - Merkantil Bank Liga NB II.
#csapat nevepont
01. DVSC 48
02. PÉCSI MFC 40
03. BUDAÖRS 39
04. VASAS FC 39
05. GYIRMÓT FC GYŐR 35
06. SZOMBATHELYI HALADÁS 33
07. SOROKSÁR SC 32
08. SZOLNOKI MÁV FC 32
09. BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE 30
10. WKW ETO FC GYŐR 29
11. NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 29
12. FC AJKA 26
13. BFC SIÓFOK 26
14. SZEGED-CSANÁD GROSICS 25
15. KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC 25
16. ST. LŐRINC KFT. 24
17. KAZINCBARCIKA 22
18. DOROGI FC 20
19. AQVITAL FC CSÁKVÁR 19
20. DEAC 12

Partnereink