Figyelem, fegyelem és felelősség

Sikeresnek tekinthető őszi szezont zárt a Szeged 2011-Grosics Akadémia nagy családja. A labdarúgó másodosztályban szereplő szegedi együttes és az akadémia csapatai ugyanis egy összetartó családot alkotnak Gyulán. A fejlődés jelei egyértelműek, hiszen több tehetség felkerült a nagycsapathoz, ráadásul Nyilas Elek gárdája kiegyensúlyozott jó teljesítménnyel a hatodik helyen zárt az NB II-ben. Adem Kapic, a Szeged2011 és a Grosics Akadémia 39 éves sportigazgatóként igazán autentikusan tudja értékelni mindkét területen az őszi szezont, az egykori hatszoros szlovén válogatott középpályás összegzését az alábbi interjúban olvashatják.

- Kezdjük a Grosics Akadémiával, hiszen mindenkor az utánpótlás jelenti a jövőt a sportágban, köztük a szegedi labdarúgásban is. Mennyire elégedett az akadémia csapatainak fejlődésével?
- Inkább büszke vagyok a játékosok hozzáállására, játékára és fejlődésére, mintsem elégedett, hiszen én ezt a szót nem is ismerem. Mi nem csak helyezésben gondolkodunk. Az akadémia filozófiája ugyanis az, hogy elsősorban tanulni kell, s bár fontos az eredmény is, ennél sokkal lényegesebbnek tartjuk a képzést. Az egyéni és kollektív fejlődésre koncentrálunk, a tudás számít, s ha abból van eredmény, az további örömforrás. Hosszú távú tervünk, hogy a Grosics Akadémiáról sikeres futballisták kerüljenek ki, akik kettő, vagy három év múlva hasznos tagjai lehetnek a Szeged csapatának. Folyamatosan elemezzük a korosztályos csapatainkban szereplő játékosok állapotát és fejlődését, a fiataloktól pedig elvárjuk, hogy mindig többre, jobbra törekedjenek. Aztán, ha valakiből nem is lesz jó futballista, még válhat belőle jó ember, jó férj, jó apa, vagy jó szakember.

- A gyulai sportcentrum lehetőségeit az edzők és a játékosok mennyire becsülik meg?
- Maximálisan. Az akadémia és a Szeged2011 is fiatal klub, éppen ezért nagy kihívás számunkra, hogy minőségi képzést produkáljunk. Figyelem, fegyelem és felelősség jellemzi munkánkat mindkét területen. Itt minden nap tudsz tanulni a pályán és azon kívül is, s bizony kell is élni ezzel a lehetőséggel. A képzést erősíteni, finomítani szükséges, ami persze időigényes. Nálam nincs fehér, vagy fekete, én komplexen nézem egyes labdarúgónk és korosztályos csapataink fejlődését. Nekünk nagy öröm lesz, ha játékosaink sokra viszik majd a futballban és az életben is. A korábban említett filozófiánk hatása, hogy az öt legtehetségesebb játékosunk felkerült a Szeged keretéhez, jóllehet velük az U21-es együttes nyilván jobban szerepelt volna. De nem ez a cél, hanem, hogy folyamatosan játszanak a felnőtt csapatban.

- Az említett tehetségek annyit fejlődtek az őszi szezonban, amit előzetesen vártak?
- Van, aki gyorsabban fejlődött az NB II-ben, s akad, akinek több időre lesz szüksége, hogy megszokja a nagyobb tempót. Mindenesetre Zabari Dávid, Pászka Lóránd, Hegedűs Edvin, Manga Zsolt és Kovács Balázs tehetséges futballisták, akik szép karriert futhatnak be, persze ehhez még nagyon sokat kell dolgozniuk. Ugyanakkor ne feledjük, hogy ezek a fiatalok tavaly még az U19-es bajnokságban szerepeltek.

- A Szeged2011 szereplését miként értékeli?
- A szezon előtt nagy vágyunk volt az első hat közé kerülni. Jelenleg a hatodik helyen állunk, ám nem csak az eredmény, hanem a csapat hozzáállása is dicséretes volt ősszel. Nem számolgattunk, mindig a soron következő fellépésre koncentráltunk. A nyáron érkezett futballisták erősítést jelentettek, jó karaktereket hoztunk, jóllehet, nekik is idő kellett a beilleszkedéshez. A Szeged2011-Grosics Akadémia egy nagy család, ennek szellemében élt és készült az összes együttesünk Gyulán. Fél évvel ez előtt, a bajnoki rajton mindenki aláírta volna ezt az eredményt, de számomra nem meglepetés a csapat teljesítménye. Ha invesztálsz a munkába, a futball visszaadja azt.

- A keret erejét, a szakmai munkát tekintve és a mezőnyt megismerve reálisnak tartja a hatodik helyet, esetleg van esély az előrelépésre?
- A szakmai stáb és a csapat egyaránt jól dolgozott ősszel. Folyamatosan elemeztük az együttes teljesítményét, s ősszel talán többet beszéltem a vezetőedzővel, mint a családommal. Nyilas Elekkel, akárcsak az akadémia trénereivel nagyon szoros együttműködésben dolgoztunk. A tavaszt illetően szeretnénk, ha még magasabb szintre jutna a csapatnak, az eredmény ugyanis sohasem automatikusan jön, azért keményen meg kell harcolni. Lehet, hogy a bajnokság zárásakor a nyolcadik, vagy a kilencedik helyen végzünk, mint ahogy a mostaninál jobb eredmény is benne van a csapatban, ám ismétlem, nálunk elsősorban nem az eredmény, hanem a képzés, a fejlődés, a tanulás a legfontosabb. Nem félek a tavasztól, nekünk nem gyors siker kell, hanem, hogy hosszú távon stabil és kiegyensúlyozott csapatunk legyen.

- Vezetőként miként élte meg utóbbi esztendők legsikeresebb fél szezonját?
- Mint mondtam én soha nem vagyok elégedett, nincs időm rá, mindig a következő feladatra koncentrálok. Ráadásul mi nem lehetünk fáradtak, mert felelősek vagyunk az akadémia gyerekeiért, akiket a szülők a mi gondjainkra bíztak. Sportigazgatóként enyém a legnagyobb felelősség mindkét területen. Miként a gyepen is fontos jó döntéseket hozni, úgy igaz ez a pályán kívülre is. Akár unalomig is ismételhetem, nálunk a munkában alapvetés a fegyelem és felelősség.


2023/2024
Merkantil Bank Liga NB II.
26. forduló
2024.03.31. vasárnap, 17:00
SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA
TISZAKÉCSKEI LC
Szent Gellért Fórum
2023/2024 - Merkantil Bank Liga NB II.
#csapat nevepont
01. NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 55
02. ETO FC GYŐR 48
03. VASAS FC 48
04. SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA 45
05. HR-RENT KOZÁRMISLENY 42
06. GYIRMÓT FC GYŐR 35
07. SOROKSÁR SC 34
08. AQVITAL FC CSÁKVÁR 33
09. BUDAPEST HONVÉD 33
10. KOLORCITY KAZINCBARCIKA SC 33
11. SZOMBATHELYI HALADÁS 33
12. FC AJKA 31
13. BVSC-ZUGLÓ 30
14. BUDAFOKI MTE 27
15. PMFC 27
16. BFC SIÓFOK 24
17. TISZAKÉCSKEI LC 19
18. CREDOBUS MOSONMAGYARÓVÁR 11

Partnereink