A szegedi osztályozók krónikája II.

dekor2.jpg
Csongrád megye és az immár 114. évében lévő szegedi labdarúgás szempontjából sorsdöntő összecsapásra kerül sor szombaton délután 17 órától a Vasutas-stadionban, ahol az NB II-es osztályozók keretében a Szeged 2011 együttese - az idegenbeli 1-1-et követően - a Kisvárda harmadosztályú bajnokcsapatát látja vendégül. S ha már az osztályozókról beszélünk. Szinte mindenkinek a legutóbbi két, sajnos, sikertelen párharc jut az eszébe. Bizony, ezek sem tegnap voltak (a '89-es és a '91-es.), de fölöttébb mély nyomokat hagyott a középkorúak illetve az idősebb generáció lelkében. Holott volt még néhány jelentős osztályozós párharc az egyetemes szegedi futball rendkívül gazdag történetében, melyeket a teljesség igényével illik megemlíteni. Ezúttal az utolsó három érdekességeiről írunk.

S akkor jöjjenek a '89-es ill. a '91-es osztályozós kudarcok. Több száz szurkolótársammal a mai napig beszédtéma az a híres-hírhedt angyalföldiek elleni csata. Ott is idegenbeli 1-1-ről indult a párharc, de az NB II-ből érkező Szeged SC már a Fáy utcai "odavágón" is sokkal jobb benyomást keltett az 1942 óta, azaz 47 éve stabil NB I-es Vasassal szemben. Ezt még akkori edzőjük, a "Szőke Szikla" alias Mészöly Kálmán is elismerte.

Persze, ettől is szép a futball, hogy nem mindig a jobbik nyer - gondolhatta a szegedi visszavágón Németh játékvezető (miközben 20.000 boldog hazai drukker mámorosan skandálta, hogy "NB I, NB I") -, így aztán habozás nélkül befújta az utolsó másodpercben Szabó Gyula kezezéséért a büntetőt a Vasasnak. Szent igaz, a tizenhatoson belüli kezezés az kezezés, így büntető jár érte, de. Ugyanakkor az is evidens, hogy a kezezést megelőző lökésért (a Vasas-csatár Szabadi az éppen levegőbe emelkedő Szabót látványosan meglökte) kifelé kellett volna szabadrúgást ítélnie. Az egyik mozzanat a másiknak volt a követője és egyértelmű következménye, ezt csak a csabai "spori" nem látta vagy nem akarta látni.

De a Szeged SC akkori csapata volt annyira erős, hogy egy évvel később méltó bosszút állt Németh Lajosékon, hiszen az 1989-90. évi NB II Keleti csoportját utcahosszal nyerték meg a kék-feketék: a 61 pontos Szeged SC mögött a Kazincbarcika végzett 52 egységgel. Egy évi NB I-es szereplést követően viszont hiába előzött meg három együttest (Debreceni VSC, Békéscsaba, Bp. Volán) is Szalai "Dzsínó" István legénysége, az elért 13. helyezése miatt 1991 nyarán ismét csak osztályozóra kényszerült.

Mivel a 30. fordulóban dőlt csak el a csapat sorsa (hiába verték meg az idényzárón 4:1-re a Győri ETO-t, a Vasasnak egyetlen góllal jobb lett a gólkülönbsége, így ők "osztályozómentesen", 12.-ként bennmaradtak.), lelkileg eléggé rossz állapotban fogadták a DVTK együttesét. S bizony nem is tudták feldolgozni az előző hét csalódását Bogdánék, a szegedi "odavágón" június 22-én az NB II-ből feltörekvő diósgyőriek győztek 2:1-re.

Ám egy újabb hét elég volt ahhoz, hogy a Tisza-partiak összeszedjék magukat és NB I-es rutinjukat mozgósítva esélyesként érkezek Diósgyőrbe, a mindent eldöntő visszavágóra. E soros írója is jelen volt azon az összecsapáson, így azt láthattam - 20.000 fanatikus hazai drukker elképedésére -, hogy a jobb játékerőt képviselő Szeged kulturáltabban játszva az elejétől kezdve átvette az irányítást, román gólzsákunk, Sorin Cigan révén megszereztük a vezetést és akár több gólos előnnyel is mehettünk volna szünetre. A folytatásban is végig a levegőben lógott a szegediek második, NB I-et jelentő gólja, ám a végig bekkelő diósgyőriek egy gyors kontrából a befejezés előtt kiegyenlítettek.

Akkor, a kiesésünk után úgy autózhattunk haza Cs. Gát László, Nagylaki Kálmán és Szélpál László társaságában Diósgyőrből, hogy belátható időn belül megint nem lesz NB I-es csapat Szegeden. De hogy az elmúlt 23 év alatt mindössze egyetlen élvonalbeli idényünk legyen (1999-2000), arra akkor egyetlen épeszű ember sem gondolhatott széles e hazában.

A hatodik párharc már mindenki előtt ismert: ezúttal a Kisvárdát kellene felülmúlnunk szombaton a Vasutas-stadionban, s úgy tűnik, ez lesz az egyetlen kiélezett mérkőzés, mert a további meccseken nagy valószínűséggel már az első összecsapások után lerendezték a lényeges kérdéseket. A következő egycsoportos NB II-nek már biztos tagja a komoly NB I-es múlttal is rendelkezők közül a Siófok, a Vasas, a Békéscsaba, a Nyíregyháza, a Zalaegerszeg, a Dunaújváros és a Sopron. De karnyújtásnyira van ettől a Szolnoki MÁV és a Tatabánya is. Az Ajka, a Balmazújváros, a Gyirmót, a Kozármisleny és valószínűleg a Cegléd meg a Szigetszentmiklós szintén NB II-esnek vallhatják magukat, így már csak egyetlen hely kiadó: Szeged vagy Kisvárda?!

Köszönhetően a klub vezetésének, a remélhetőleg nagyszámú szurkolósereg ezúttal is ingyen tekintheti meg a mérkőzést, ahogy Gálhidi mester nyilatkozta a fanatikus szurkolótáborról: ők a csapat 12. embere.

Előzmény: [link]


v-sport
2021/2022
Merkantil Bank Liga NB II.
2021.10.24. vasárnap
SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA/VASAS FC
Szent Gellért Fórum
2021/2022 - Merkantil Bank Liga NB II.
#csapat nevepont
01. VASAS FC 26
02. KECSKEMÉTI TE 25
03. SZOMBATHELYI HALADÁS 25
04. SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA 20
05. DVTK 20
06. NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 20
07. DOROGI FC 18
08. WKW ETO FC GYŐR 17
09. BFC SIÓFOK 17
10. SZENTLŐRINC 17
11. SZOLNOKI MÁV FC 16
12. FC AJKA 15
13. PMFC 15
14. SOROKSÁR SC 15
15. BUDAFOKI MTE 14
16. AQVITAL FC CSÁKVÁR 11
17. BUDAÖRS 11
18. BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE 8
19. III. KER. TVE 7
20. TISZAKÉCSKEI LC 2

Partnereink