Joao Janeiro választolt a szurkolói kérdésekre

20191203-191816.jpg
Sokan voltak kíváncsiak portugál mesterünk véleményére. 

Melyik a kedvenc klubcsapata? J.J. -  Ha a labdarúgással kapcsolatos filozófiáját nézzük, akkor kedvelem az Athletic Bilbao (spanyol), az argentín Newells Old Boys csapatait, de igaz ez a teljes olasz (Serie A) , angol élvonalra (Premier League) is. Nincs kifejezetten kedvenc klubcsapatom, inkább úgy fogalmaznék, hogy egy jól megfogalmazott irányelvvel rendelkezzen a csapat, mint például a Monaco, amely rengeteg fiatal tehetséget nevel és a legtöbb játékost adja el a saját nevelésű labdarúgókat tekintve. A Bilbaonál pedig ügyelnek arra, hogy a régióban született játékosokat építsék be a csapatba. Tehát alapvetően sokféle klub működik, de fontos, hogy legyen filozófiája és ragaszkodjon hozzá, legyen következetes. 

 

Ki a legjobb edző Ön szerint a világon? Johan Cruyff, José Mourinho és Carlo Ancelotti, őket nagyon tisztelem. Mivel egy edző értékelése nagyon személyes, nem mondhatom, hogy ők a legjobbak, mert értékelhetünk egy edzőt az eredményei alapján vagy az alapján, hogy hogyan építi fel a fiatalokat. Az, hogy tanulhattam Cruyfftól, nagyban befolyásolta, hogy hogyan tekintek a labdarúgásra.


Hogy nézne ki az álomcsapata, ha múltbéli játékosokat is tehetne bele?

Kapusok:  Yashin vagy Grosics Gyula, védők:  Cafu, Maldini, Baresi, Róberto Carlos, középpálya: Lentini, Figo, Cruyff, Maradona, támadók: Puskás, Romario. Szívesen beraknék olyan játékosokat is, mint Kubala, Kocsis, Hidegkuti vagy Albert Flórián, és persze a Nyugat-Európában jól ismert sztárok közül majdnem bárki beférne az álomcsapatomba.


Melyik meccseket nézi meg a helyszínen az Európa-bajnokságon?

Sok mindentől függ, de a magyar válogatott mérkőzéseire szeretnék elmenni és szurkolni. Ott voltam a Puskás Aréna avató mérkőzésén is Uruguay ellen, ami fantasztikus volt. Természetesen a portugál válogatott meccseit is szeretném megnézni és szurkolni hazám együttesének. A válogatott szövetségi kapitányát jól ismerem, időről időre beszélni is szoktunk, így neki is, mint barátnak, szurkolok. 


Ha kijut a magyar válogatott kinek szurkol, majd egy magyar  - portugál Európa-bajnoki mérkőzésen?

Ez egy összetett kérdés, de nem tagadom meg a gyökereimet, ahonnan jövök, így mindkét csapatnak szurkolni fogok, tetszik a magyar csapat lelkesedése. A klubfutballt tekintve nagyon szomorú vagyok, hogy egyik magyar csapat sem jutott az egyenes kieséses szakaszba, ez nagy kár.


Mit gondol a fogadási csalások mennyire befolyásolják a hazai és nemzetközi meccsek alakulását?

A fogadási csalások nagy problémát jelentenek. Már bebizonyosodott, hogy a klubok számára is veszélyes. A mi klubunknál a játékosok számára minden módon tilos a fogadás. Azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sok klub fő támogatója valamilyen fogadási ügynökség, cég. Angliában a klubok 80%-át támogatja valamilyen fogadási oldal vagy társaság. Amíg a fogadások semmilyen módon nem érintik a profi játékosokat, addig rendben van.


Kit igazolna a Szeged-Csanád GA-hoz, ha korlátlan lenne a pénzügyi kerete?

Senkit. Inkább azt támogatnám, hogy mi építsünk fel játékosokat az akadémiánkon és esetleg őket adjuk el, később. Ha hosszútávon szeretnénk felépíteni valamit, akkor azt nem úgy kellene megtenni, hogy „bevásárolunk”, éppen ettől lehetne különleges ez a klub. Elsőként az akadémiát fejleszteném, hogy sok jó játékos kerüljön onnan az első, felnőtt csapathoz. Ez minimum 5 éves projekt.

Van-e családja? Igen, a feleségem és a kislányom itt élnek velem Szegeden.


Van hobbija? Szeretem a jó filmeket, szeretek olvasni, zenét hallgatni és a ….focit! Annak ellenére, hogy jelenleg tart a téli szünet a bajnokságban, nem tudok leállni. Most vasárnap elutaztam Siófokra, hogy a helyszínen nézzem meg a Haladás elleni találkozót. Nem tudom azt mondani, hogy lenne időm egy hobbira, de a kislányommal szeretek játszani, (ha még ébren van, amikor hazaérek.)

 

Mikorra tűzték ki az NB1-et célnak a klubbnál? A hozzá tartozó erősítésekre van-e pénz? Minden posztra ráférne az erősítés, de gólerős csatárok és esetleg támadó középpályások kellenének, terveznek ilyen igazolásokat, akár korábbi NB1-es footbalistákat? (Mati13)

Ha mi dönthetnénk el, hogy mikor legyünk NB I-esek, akkor az most lenne. De a labdarúgásban sok dolog történik a színfalak mögött, ami befolyásolja, hogy mi történik a pályán. Az első dolog, hogy nem egyedül játszunk, hanem 18 másik csapattal. Ennek a 18 csapatnak is van edzője, van stábja és játékosai és megvannak a maguk céljai. Mindig veszélyes azt mondani, hogy idén, jövőre vagy két év múlva akarunk feljutni, mert azzal egyből célponttá válik a csapat a többiek részéről is. A tapasztalatok alapján tehát a legcélravezetőbb, ezt nem kommunikálni, de mindent megtenni érte. A klubnál minden nap ezért a célért dolgozik mindenki. Fenntartható módon tesszük mindezt, nincs adósságunk, a játékosok megkapják a fizetésüket, stb. Feleslegesen nem szeretnénk ígérgetni semmit. Esetenként a túl korai élvonalba jutás is káros lehet egy klubnak, mert ha nem készül fel körültekintően, akkor minden mérkőzésen az életéért küzd és szörnyű szezonja is lehet. Alapvetően szükséges egy megvalósítható terv, nem akarunk légvárakat építeni. Időigényes lesz és sok tényezőtől függ, de ez a cél.

Az igazolásokra vonatkozóan Adem Kapic, a sportigazgatónk dönt, ő kezeli a büdzsét is. Lehet, hogy így hosszabb az út az NB I-be, de biztosabb és hatékonyabb, ha saját erőből, saját játékosokra építve próbáljuk meg elérni. Természetesen edzőként én is mindig jobb és jobb keretet szeretnék, de azt nem tudom megígérni, hogy X-et vagy Y-t leigazoljuk, mert ez például attól is függ, hogy az adott játékos akar-e hozzánk csatlakozni. Attól is függ, hogy a játékospiacon ki elérhető és tud-e hozzáadni a csapat minőségéhez. A szezonnak most lett vége, ezért most még korai bármit is mondani, várnunk kell, hogy hogyan alakulnak a dolgok azzal kapcsolatban, hogy tudunk-e hozni játékost a téli szünetben vagy nem.

 

Hogyan került Szegedre, s hallott-e rólunk valamit odakint? (D. Szaniszla)

Kedves Szaniszla! Szeged Európában is jól ismert, híres város. Elsősorban a kézilabdacsapata miatt, amely az egyik legjobb a világon. Szintén világhírű a kajak-kenu és evezős pálya, valamint a világversenyek. Egyetemi városként is közismert mindenhol Szeged. Most szeretnénk elérni, hogy a futballjáról is híres legyen a város. Nem szabad elfelejteni, hogy az egész országot és minden osztályt figyelembe véve a második legjobb nézőszámmal rendelkezünk. Azt szeretnénk, ha sikerülne megtölteni minden hazai meccsen a lelátókat.

Dr, Kiss-Rigó Lászlóval kerültem először kapcsolatba, amikor megkértek, hogy adjak tanácsot a csapattal kapcsolatban. Egy ismerősöm, aki ismerte a püspök urat, keresett meg, majd találkoztam a vezetőség többi tagjával is. Néhány hónappal később pedig ismét felkértek, ekkor már az operatív munkába kellett bekapcsolódnom. Nem volt könnyű helyzetben a csapat, mert 9 pont volt a hátrányunk az akkori NB III-as listavezetőhöz képest. De a szezon második felében mindenki óriási erőfeszítéseket tett és ennek lett az eredménye a feljutás az NB II-be.

Nagyon örülök, hogy bennünket választott és személyesen annak is, hogy nekem is sok sikert kíván és a csapatnak is! Szeretnék én is Önnek és a szeretteinek áldott karácsonyt kívánni toleranciával, szeretettel és szenvedéllyel! Mindent,  amit teszünk, szenvedéllyel kell csinálnunk! Kérem, ne felejtsen el szurkolni a csapatodnak, minden vasárnap és meccsnapon!

Joao Janeiro

 


2020/2021
Merkantil Bank Liga NB II.
2021.04.18. vasárnap, 17:00
PÉCSI MFC/SZEGED-CSANÁD GROSICS
PMFC Stadion
2020/2021 - Merkantil Bank Liga NB II.
#csapat nevepont
01. VASAS FC 65
02. DVSC 64
03. GYIRMÓT FC GYŐR 60
04. PÉCSI MFC 59
05. NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 51
06. FC AJKA 49
07. SOROKSÁR SC 49
08. SZOMBATHELYI HALADÁS 47
09. BUDAÖRS 46
10. SZOLNOKI MÁV FC 46
11. WKW ETO FC GYŐR 45
12. SZEGED-CSANÁD GROSICS 40
13. DOROGI FC 40
14. BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE 40
15. AQVITAL FC CSÁKVÁR 35
16. ST. LŐRINC KFT. 34
17. KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC 33
18. KAZINCBARCIKA 32
19. BFC SIÓFOK 31
20. DEAC 16

Partnereink