Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Bővebb információ.

Joao Janeiro a maximumot akarja kihozni mindenkiből, emberileg is

jjj.jpg
Portugálban óriási hagyományai vannak a labdarúgásnak és tele van jobbnál jobb labdarúgóval és edzővel a nemzet. A Szeged-Csanád Grosics Akadémia jelenlegi vezetőedzője is onnan származik, de nem csak a vérében lévő tudást és szeretet hozta magával, hanem a tapasztalatait és a nyitottságát is.

Miért választotta az edzői szakmát?
Korábban játszottam, de már aktív labdarúgó koromban is úgy gondoltam, hogy ez nekem való és mindig is érdekelt. Vonzott az a része is a dolognak, hogy már a hétvégén kiderül, hogy hét közben milyen munkát végeztem. Szeretek taktikailag alaposan felkészülni és ez minden ellenfélnél mást kívánó feladat.Portugál lévén, mint minden mediterrán, déli temperamentumú ember én is érzelmes vagyok és a labdarúgásban rengeteg az érzelem.

Van edzői példaképe?
Példaképem nincs, de több edzőt is nagyon tisztelek és sokra becsülöm a munkásságukat. Ilyen Carlo Ancelotti vagy honfitársam, José Mourinho.

Mit gondol, mi a legnagyobb sikere eddig?
Négyszer sikerült feljutnom már az aktuális csapataimmal a felsőbb osztályokba és bajnoki címeket is ünnepelhettem, de ennél értékesebbnek tartom, hogytöbb, mint 400 profi labdarúgóval dolgozhattam együtt, akiknek a 80% most is európai erős bajnokságokban játszik és tartjuk is a kapcsolatot. Talán sikerült nekik segítenem, hogy jobb játékosokká váljanak és jobban megtalálják a helyüket. Számomra tehát a legfontosabb, hogy segítsek felépíteni emberileg a ehető legjobban a játékosaimat. A futball ugyanis rövid ideig tartó dolog, utána mindenkinek a civil életben kell helytállnia. Tehát minden focistának üzenem, aki ezt olvassa, hogy dolgozzon keményen minden nap, minden edzésen, adja a maximumot és élvezze a játékot. Számomra tehát az edzői munkában a legnagyobb siker és öröm, hogy megismerhetek más kultúrákat, hogy hogyan élnek, miben hisznek mások.

Mi az edzői filozófiája?
A kemény munkában hiszek, azzal kiegészítve, hogy a megfelelő hangvételű kommunikáció jó hangulatot és a sikerhez szükséges atmoszférát teremt. A támadó focira esküszöm, mert a labdabirtoklással csökken az esélye annak, hogy gólt kapjunk, viszont nő annak a lehetősége, hogy lőjünk. Szeretem azokat a csapatokat, amelyek sokat birtokolják a labdát, de nem öncélúan, hanem azért hogy gólt szerezzenek. Sokat követelek meg a játékosaimtól, de próbálok olyan tisztességes, korrekt lenni, amennyire ez a labdarúgásban lehetséges.

Amikor átvette a csapatot a 2018/19-e szezon felénél, nehétz helyzetben volt
az együttes. Mi kellett a fordulathoz, a sikerhez?
Minden csapat, amiről az ellenfelek is tudják, hogy fel akar jutni nehéz helyzetben van, mert a játékosokon ott a lélektani teher, a nyomás, ami bénítóan is hathat. Az ellenfelek pedig ezt kegyetlenül kihasználják. A télen igazoltunk pár játékost, de a csapat nagy része megmaradt. Minden edző más és természetesen nekem is meg kellett találnom a közös hangot a játékosokkal, valamint nekik is át kellett állni az én rendszeremre. Titok nincs. Annyit mondhatok, hogy a klub vezetőségétől az edzői stábon át az összes játékosig mindenki végig hitt a feljutásban. A szezon második felében még nagyobb nyomás volt rajtunk, egészen a végéig győzelmi kényszerben is tudtuk hozni a legjobbunkat.

Az új stábtagok hogyan kerültek képbe?
Paul Ceusannal együtt vettünk részt egy UEFA-képzésen évekkel ezelőtt.Kapcsolatban maradtunk és most éppen egy ilyen szakemberre volt szükségünk. Bagdi Feri pedig éppen az egyik riválisunknál (SZEOL) dolgozott. Kicsit informálódtam vele kapcsolatban és láttam a munkája eredményét is. Úgy gondoltam segítségünkre lehet.

Hogy látja a keretet most? Mennyire teljes, erős a csapat?
A feljutó gárdából 99% kapta meg a lehetőséget, hogy maradjon, ami úgy gondolom nagyon ritka egy osztállyal feljebb lépő együttesnél az egész világon.A csapat háromnegyede maradt is, ami azt mutatja, hogy a vezetőség is bízik bennük és ők is bíznak egymásban. Természetesen augusztus végéig még sokat formálódhat a keret, jelenleg úgy látom, jó formában vannak a fiúk és motiváltak.

Az első hét fordulóban még nem Szegeden játszik a csapat, szeptemberben
térnek haza, Szegedre. Hogyan látja ennek tükrében a sorsolást?
A sorsolás, az sorsolás, nem lehet vele vitatkozni, nem is kell. Akik ismernek, tudják, hogy nem a érdekel a sorsolás. Nekünk mindig lépésenként a következő ellenfélre koncentrálva kell haladnunk, csak ez számít. Szóval most a Budafok elleni találkozóra készülünk, ez a legfontosabb. Az pedig remélem, egy pluszt ad majd mindenkinek, amikor a válogatott szünetben, szeptemberben az új stadion válik igazi otthonunkká. Már most várok minden szegedi labdarúgást kedvelő családot és biztatom őket, jöjjenek ki, szurkoljanak a csapatuknak, mert a Szeged-Csanád Grosics Akadémia a közösség, a régió és Szeged csapata.


Hozzászólások:
2019/2020 - Merkantil Bank Liga NB II.
#csapat nevepont
01. MTK BUDAPEST 59
02. BUDAFOKI MTE 54
03. VASAS FC 47
04. AQVITAL FC CSÁKVÁR 43
05. BFC SIÓFOK 42
06. WKW ETO FC GYŐR 41
07. GYIRMÓT FC GYŐR 38
08. NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 35
09. FC AJKA 35
10. SOROKSÁR SC 35
11. BUDAÖRS 34
12. SZEGED-CSANÁD GROSICS 34
13. DOROGI FC 33
14. KAZINCBARCIKA 33
15. BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE 32
16. SZOLNOKI MÁV FC 31
17. SZOMBATHELYI HALADÁS 30
18. DUNA ASZFALT TLC 26
19. VÁC FC 12
20. BALMAZ KAMILLA GYÓGYFÜRDŐ 0

Partnereink