Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Bővebb információ.

Összefogás a szegedi labdarúgó-utánpótlásképzésért

focitorna-dorozsma24-gs.jpg
A Szeged 2011 Kft., valamint az alközpontba tartozó partneregyesületek és fiókcsapatok – DAFC, SZVSE, RTE, FK Szeged, Tápé-Főnix, Universitas – közös közleményt adnak ki Szeged és a régió futballjának fejlődése érdekében!

A Magyar Labdarúgó Szövetség a 2017-es évtől kezdődően egy új utánpótlás-koncepciót dolgozott ki, ezzel bevezette az úgynevezett A, B, C struktúrát, melynek lényege a tehetséges labdarúgók folyamatos fejlődése és felfelé áramlása. Auditációt követően 12 A-szintű régiós központot neveztek ki, melyek a legfőbb utánpótlás- és tehetséggondozó műhelyek Magyarországon. Minden régiós központ mellé B-szintű alközpontokat jelöltek ki, melyek feladata a tehetségek összegyűjtése az úgynevezett C-szintű egyéb egyesületekből, valamint a gyerekek versenyeztetése a saját szintjükön, a megfelelő fejlődésük érdekében.

A kecskeméti régióhoz tartozó alközpontok: Baja, Kiskunhalas, Szolnok, Cegléd és a Szeged 2011 Kft. Az elkövetkező négy-öt évben ezek az egyesületek határozzák meg a régió futballjának fejlődését. A cél, hogy a tehetségeket a régión belül tartsuk, fejlődjön a régió, Szeged, valamint a magyar labdarúgás.

Szeged futballjának fejlődése érdekében a Szeged 2011 alközpont együttműködési megállapodásokat kötött olyan szegedi utánpótlás-nevelő műhelyekkel, melyek szintén azon fáradoznak, hogy fejlesszék a környék labdarúgását, hogy Szegeden tartsuk tehetségeinket, a szegedi labdarúgásért és szeged futball jövőjéért dolgozzunk, és mindent megtegyünk labdarúgóink fejlődése érdekében. A cél egy és ugyanaz: összefogás és egy irányba haladás egy közös klubfilozófia és szakmai program mentén! Szeretnénk, ha a Szeged és a régió által kinevelt labdarúgókat látnánk az újonnan épülő sportlétesítményben, és bízunk abban, hogy mindenki magáénak érezheti majd azt a miliőt, ami körül fogja venni. Reményeink szerint minél magasabb osztályban és színvonalon!

Két nagy „családdal” sikerült együttműködni a megfogalmazott alapelvek alapján. Az összefogás egyik ilyen alappillére az FK 1899 Szeged, Tápé-Főnix és Universitas hármas, a másik pedig a DAFC, SZVSE és RTE. Így létrejön egy óriási utánpótlás-piramis (lásd a lenti ábránkat), ahol lentről felfelé áramlanak a tehetségek, fentről lefelé pedig a szakmai és az anyagi javak.

Az egyesületek a Szeged 2011-gyel összefogva közös klubfilozófiát fogalmaztak meg, valamint közös szakmai alapelveken dolgoznak tovább, melynek egyik legfontosabb alappillére az óvodai és iskolai program és képzés kialakítása, a minél szélesebb tömegesítés. Határozott cél, hogy megszerettessük a gyerekekkel a sportot, minél többen válasszák a labdarúgást, és találják meg számításaikat a kiemelt utánpótlásképző műhelyek között. Felosztva Szeged futballtérképét a jelen egyesületek Szeged háromnegyedét lefedik az iskolai, valamint az óvodai programmal. A tömegesítést követően a gyerekek egy kiválasztási folyamatot követően kerülnek a számukra megfelelő egyesületekbe. A Szeged 2011 mellett a tömegesítést a partneregyesületek közül az Universitas, valamint a Rendőr TE végzi majd. Ezt követően a kiválasztásnak köszönhetően a gyerekek két irányba áramlanak. Az Universitasból a tömegsportos rész a Tápé-Főnixbe kerül, míg a versenysport az FK Szegedbe. A másik nagy tömegbázisból, az a RTE-ből pedig az SZVSE felé áramlik a tömegesítés, míg aki komolyabb szinten szeretne foglalkozni a futballal, az a DAFC korosztályos csapataiban találhatja meg a számításait a versenysportban. Ezt követően U12-13-ban az úgynevezett kiemelt tehetségek a Szeged 2011-hez kerülnek a tehetséggondozás keretében, ami az alközpont kiemelt feladata.

Emellett természetesen a Szeged 2011 is ellátja az oktató és nevelő feladatokat, majd a tehetségeket megtartva a tömegsportot a kiemelt partneregyesületek felé irányítja. Célunk, hogy a gyerekeket egy rendszeren belül tartsuk, hogy a fejlődésük folyamatos, biztosított és követhető legyen, mindenki megtalálja a saját szintjéhez való versenyzési lehetőségeket. A Szeged 2011 elkötelezett, hogy a tehetséggondozást a lehető legmagasabb osztályban és minőségben képviselje! Ennek érdekében komoly átalakításon ment keresztül a klub utánpótlás- és szakemberállománya, valamint az idei évtől elkezdjük a tehetségek folyamatos felfelé és befelé áramlását az egyesületben, a különböző korosztályos csapatokban.

Bízunk abban, hogy a lefektetett alapelvek kivezethetik a szegedi labdarúgást a jelenlegi gödörből. Azon dolgozunk, hogy visszavezessük Szegedet a futballtérképre, és komolyan számoljanak velünk hazai és nemzetközi porondon egyaránt. Ez csak összefogással sikerülhet, közösen lefektetett szakmai programok alapján. Az összefogás elkezdődött! Hajrá, Szeged!

szeged2011-piramis.jpg


Hozzászólások:
2019/2020
Merkantil Bank Liga NB II.
ma, 19:00
GYIRMÓT FC GYŐR/SZEGED-CSANÁD GROSICS
ALCUFER Stadion
2019/2020 - Merkantil Bank Liga NB II.
#csapat nevepont
01. WKW ETO FC GYŐR 9
02. AQVITAL FC CSÁKVÁR 9
03. BUDAFOKI MTE 6
04. BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE 6
05. DUNA ASZFALT TLC 6
06. SZOLNOKI MÁV FC 6
07. DOROGI FC 6
08. BFC SIÓFOK 5
09. MTK BUDAPEST 4
10. BUDAÖRS 4
11. KAZINCBARCIKA 4
12. SOROKSÁR SC 4
13. SZEGED-CSANÁD GROSICS 4
14. VASAS FC 3
15. NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 3
16. SZOMBATHELYI HALADÁS 3
17. BALMAZ KAMILLA GYÓGYFÜRDŐ 1
18. GYIRMÓT FC GYŐR 1
19. FC AJKA 0
20. VÁC FC 0

Partnereink