Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Bővebb információ.

Évértékelő: ennek a csapatnak reális a 10. hely

klausz-laszlo-02.jpg
A negyedik helyen zárt ősz után nagyon nehezen kezdtük a tavaszt, majd amikor úgy tűnt, talpra állt a csapat, jött egy újabb nehéz időszak. Az utolsó találkozókon viszont veretlenek maradtak Klausz László tanítványai, ez pedig összességében a 10. helyre volt elég. A vezetőedző az év végén látott, ötös veretlenségi szériát hozó hadrendet szeretné tovább fejleszteni.

- Sikeresebb ősz, gyengébb tavasz után a csapat a 10. helyen zárt. Inkább pozitív vagy negatív érzései vannak ezzel kapcsolatban?

- Hullámzó teljesítményt nyújtottunk. Jól kezdtük az őszt a Gyirmót és a Siófok ellen, de aztán jött két nagy vereség, egy-két napig meg is inogtam, hogy ezt a játékot kell-e játszanunk, vagyis hogy próbáljunk meg labdát szerezni az ellenfél térfelén. Visszaálltunk a középső zónába, és el is kezdtek jönni az eredmények. 

Nem készítettem még komplett elemzést, de már ekkor gondot jelentett, hogy a támadósorban nem tudtunk annyi helyzetet gólra váltani. Germán Tamás ugyan szerzett ősszel hét találatot, de ebből 2-3 esett akcióból. Az ősz végére előkelő helyre kerültünk, de már akkor látható volt, hogy nagyon szoros a középmezőny, csak néhány ponttal előztük meg a 10. helyezett csapatot.

- A második félév első meccse, a Gyirmót elleni, idegenbeli tévés derbi annak ellenére sem volt kudarc, hogy az akkori listavezető, későbbi bajnok győzött. Aztán valami mégsem úgy alakult, ahogy szerettük volna...
- Bármilyen furcsa, tavasszal sem szereztünk sokkal kevesebb pontot az őszhöz képest, és hiába nem jöttek az eredmények, a játékunk nem lett rosszabb, a Siófok, a Kisvárda és a Mezőkövesd ellen is jobbak voltunk, mégsem nyertünk, sokszor az utolsó percekben veszítve pontot. 

Hiába volt alapvetően jó a hozzáállásunk, a vége felé ráálltam a védekező zóna megszállására, a csatároknak is több lett a védekező feladatuk. Ebből próbáltunk meg kontrákat vezetni, így ugyan kevesebb alkalommal kerültünk helyzetbe, de sokat tanultunk. Egyrészt azt, hogy ma már elengedhetetlen, hogy a csatárok is komolyan védekezzenek, másrészt pedig hogy az innen indított kontrák, de még a pozíciós játék is sikeres volt. A jövőben ezt szeretném tovább fejleszteni.

- Ha már a jövő, kikkel lehet ezt a játékot jól játszani?
- Keresem azokat, akik kortól függetlenül akarnak valamit. 

- Mire gondol pontosan?
- Arra, hogy nem lesz eredmény belső motiváció nélkül. Amikor ott álltunk a negyedik helyen, nem éreztem azt, hogy akkor most meg akartuk volna mutatni, hogy többre vagyunk képesek.

- Reálisan nézve mire lehetett volna képes ez a csapat? A 4. vagy a 10. hely áll közelebb a valósághoz?
- Ennek a csapatnak a felkerülés merész elképzelés lett volna. Összességében az 5-10. pozíció között van a helyünk ebben a mezőnyben. Ha előre akarunk lépni, jelenleg stabilnak számító emberek helyére kell hoznunk 3-4-5 olyan új játékost, aki gondolkodásában megfelelő, nem fél, megy, amikor kell, és azt csinálja, amit kell.  

- Az elmúlt időszakban kik okoztak meglepetést pozitív értelemben?
- Meglepetés volt számomra Farkas Márk, akit egy szétszórt gyereknek ismertem meg, de rálépett a "jó útra", és sokat fejlődött. Tóth Gábor, miután túlesett egy nehezebb időszakon, azt igazolta, hogy intelligens, jó játékos. Rendben volt a két szélső hátvéd is, sok munkát végeztek. Germán Tamás a vége felé nem szerzett sok gólt, de a csapat számára fontos és nagy áldozat volt a részéről, hogy visszavont pozícióban, kvalitását feláldozva sokat futott, és beleállt a kevesebb villogásra lehetőséget adó játékba. 

- Az utolsó meccsen már négy fiatal kezdett, mennyire lehet reális ez a szám a jövőben?
- Ez is mutatja, hogy van esélyük, az ő beépítésük egy nagyon fontos feladat. Az U19-től az NB II-ig azonban rögös út vezet, ezt Pászka Lóránd példája is mutatja, az persze őt dicséri, hogy képes volt két-három évet várni. Az alapozást több fiatallal kezdjük majd, de meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a csapaton belül. 

- Talán korai még a kérdés, de kik mehetnek és kik érkezhetnek?
- A vezetéssel több nevet megbeszéltünk, jónéhány embernek lejár a szerződése, folynak a tárgyalások. Fontos, hogy olyan emberek érkezzenek, akik a fiatalokkal közösen lehetnek eredményesek.

german-tamas.jpgMessze a kieséstől és a feljutástól, pozitív gólkülönbséggel

30 forduló alatt 11 győzelem, 7 döntetlen és 12 vereség mellett 40 pontot szerzett a Szeged 2011-Grosics Akadémia, ez pedig a 10. helyre volt elég. Ebből 23-at ősszel, 17-et tavasszal gyűjtött be a csapat. A feljutástól 17, a kieséstől 13 pont választotta el a gárdát, vagyis azt lehet mondani, erős középcsapatként teljesítettek. Pozitívum, hogy a két nagyobb őszi vereség után szinte végig mínuszban lévő gólkülönbség a tavasz végére pluszba fordult, 42 lőtt gól mellett a csapat 40-et kapott.  

A házi gólkirály 8 találattal még úgy is Germán Tamás lett, hogy tavasszal új szerepkörben, a kaputól távolabb játszott. A második helyen Szabó Péter 6, a harmadikon Király Patrik 5 góllal fejezte be a bajnokságot, a negyedik pozícióban Geiger Norbert és a védő Tóth Gábor zárt 4-4 góllal.

 


Hozzászólások:
2020/2021
Merkantil Bank Liga NB II.
2020.08.16. vasárnap
SZOMBATHELYI HALADÁS/SZEGED-CSANÁD GROSICS
Szombathelyi Haladás Stadion
2020/2021 - Merkantil Bank Liga NB II.
#csapat nevepont
01. NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 9
02. DVSC 7
03. BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE 7
04. SZOLNOKI MÁV FC 7
05. FC AJKA 6
06. GYIRMÓT FC GYŐR 6
07. DOROGI FC 6
08. VASAS FC 5
09. SZOMBATHELYI HALADÁS 4
10. PÉCSI MFC 4
11. ST. LŐRINC KFT. 4
12. BUDAÖRS 3
13. SOROKSÁR SC 3
14. WKW ETO FC GYŐR 2
15. SZEGED-CSANÁD GROSICS 2
16. KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC 2
17. KAZINCBARCIKA 2
18. AQVITAL FC CSÁKVÁR 1
19. BFC SIÓFOK 1
20. DEAC 0

Partnereink